Районен съд – Бургас присъди на Деян Д. едно общо

...
Районен съд – Бургас присъди на Деян Д. едно общо
Коментари Харесай

Затвор за подсъдим за лично укривателство, държане на огнестрелно оръжие и наркотични вещества

Районен съд – Бургас присъди на Деян Д. едно общо наказване по повдигнатите му три обвинявания в размер на 4 години и 6 месеца „ Лишаване от независимост “, при първичен „ общ “ режим на изтърпяване на наказването. Съдът наложи на подсъдимия и „ Глоба “ от 2 000 лева

Съдът призна Деян Д. за отговорен в това, че за времето от 29.10.2020 година до 27.08.2021 година, в гр. Бургас, в изискванията на продължавано закононарушение, както самичък, по този начин и в изискването на криво-ляво извършителство – посредством различен, настоящ при некомпетентност, спомогнал на С. Р. (извършил закононарушения по член 115 от Наказателен кодекс – съзнателно умъртвяване на Т. Б.; преместване на трупни останки; съзнателно умъртвяване на Ю. М.; изтриване на следи от престъпление), да избегне наказателно гонене за тези закононарушения, без да се е споразумял с това лице, преди да е направило самите закононарушения (престъпление по член 294, алинея 1, във вр. член 26, алинея 1 от НК).

Деян Д. бе приет за отговорен и за другите две повдигнати му обвинявания, че на 04.08.2021 година, в гр. Бургас, придобил, като получил от С. Р. и за времето от 04.08.2021 година до 24.08.2021 година, държал в отдушник в мокро помещение на Военен клуб „ ДНА “, огнестрелно оръжие – револвер „ Макаров “, както и муниции за огнестрелни оръжия (престъпление по член 339, алинея 1 от НК) и за това, че в интервала от 04.08.2021 година до 24.08.2021 година, в отдушник в мокро помещение на Военен клуб „ ДНА “, без съответно позволение, държал високорискови наркотични субстанции – коноп и кокаин, като общото чисто тегло на конопа е 6,485 гр., на стойност 38.91 лева, а на кокаина – 5,657 гр., на стойност 452.56 лева (престъпление по член 354а, алинея 3, т. 1 от НК).

Съдът организира разпоредително съвещание, в което отбраната на подсъдимия изиска от съда процеса да бъде гледан в изискванията на „ Закрити врата “. Бургаският областен съд не откри учредения за уважаване на настояването и незабавно след провеждането на разпоредителното съвещание пристъпи към авансово чуване на страните. Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 – Съкратено правосъдно разследване, по член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс по искане още веднъж на подсъдимият и неговия юрист.

По време на правосъдните прения държавното обвиняване пледира за общо наказване по трите повдигнати обвинявания в размер на 4 години и 6 месеца „ Лишаване от независимост “, при първичен „ общ “ режим на изтърпяване на наказването. Прокурорът изиска на подсъдимия да бъде наложена и „ Глоба “ в размер на 2 000 лева Според отбраната, Деян Д. трябваше да бъде оневинен по повдигнатото му обвиняване за държане на наркотични субстанции, заради липса на доказателства. Адвокатът пледира и за минимално наказване по повдигнатото му обвиняване за придобиване и държане на оръжие. Защитата обърна внимание на смекчаващите виновността условия, положителното процесуално държание на Деян Д., подпомагане при следствието и чистото правосъдно минало на подсъдимия. За закононарушението – персонално укривателство, той изиска от съда наказване в размер на 1 година и 4 месеца „ Лишаване от независимост “ и не изключи опцията за използването на Института на условното наказание.

В правосъдното съвещание Деян Д. изрази страдание за всичко, което е направил и помоли съда да бъде „ благосклонен “ при произнасянето на своята присъда.

Присъдата на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР