Райна Манджукова: В българските училища в чужбина учат много наши

...
Райна Манджукова: В българските училища в чужбина учат много наши
Коментари Харесай

Райна Манджукова: В българските училища в чужбина учат много наши деца, нека не ги забравяме
Райна Манджукова: В българските учебни заведения в чужбина учат доста наши деца, дано не ги забравяме
В българските учебни заведения в чужбина учат доста наши деца. Български деца, които не по своя воля са в чужбина, а по волята на техните родители. Това не значи, че България би трябвало да не помни за тях и да ги отпише като българи. Именно с тази цел се сътвори Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина и точно това са главните цели, които продължава да преследва сега и да разисква на всяка своя годишна среща.

Това сподели в изявление за БГНЕС Райна Манджукова от Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина (АБУЧ).

През миналата седмицата Народното събрание бе хазаин на годишната конференция на асоциацията „ Българският език – нравствен мост за национално единство “, на която политици, специалисти, както и представители на разнообразни институции и академичната общественост обсъждаха проблемите и постигнатите резултати. Преди да стартира конференцията обаче, се организира следващото Общо заседание на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.

„ Символно е това, че то се организира в Народното събрание, защото първата конференция на новосъздадената асоциация през 2018 година беше отново тук, в същата зала. Това беше доста значимо, тъй като по този метод българската страна ни призна като организация, която сплотява доста български учебни заведения в чужбина, в които учат доста наши деца “, акцентира Райна Манджукова.

В организацията членуват 123 от учебните заведения в чужбина, които общо са над 400. Право на участие имат и физически лица, а все още техният брой е 115.

Целта е една - приобщаването на тези деца към България, а като значима причина за това от асоциацията извеждат синхронът сред държавните институции и публичните организации.

„ Това, за което се бори асоциацията и резултатите, които реализира, не са единствено за нейните членове. От тези резултати се възползват всички български учебни заведения в чужбина и в това е нашата мощ “, счита Райна Манджукова.

Според нея най-честите проблеми, пред които са изправени българските учебни заведения в чужбина са финансови.

„ Благодарение на признатата през 2009 година стратегия „ Роден език и просвета зад граница “ и Постановление N334 на Министерски съвет, тези проблеми отчасти се вземат решение. С тях се отпускат средства по разнообразни пера, които се регистрират и се кандидатства всяка година. Част от тези проблеми се вземат решение точно с помощта на този синхрон сред страна и общество “, напомни тя.

В някои страни има други проблеми, свързани с взаимоотношенията на страната с локалните управляващи. „ Много деликатно се работи в българските учебни заведения в Гърция да вземем за пример. Все още доста мъчно се основават български учебни заведения в Турция. В Западна Европа и в Съединени американски щати тези неща са уредени много по-добре “, споделя Райна Манджукова.

Самите учебни заведения обаче имат проблеми и с приспособените стратегии за образование. „ В някои страни това са деца, които от няколко генерации са в чужбина и за тях е мъчно да учат по-програмите, по които учат нашите деца в България. Тук мога да кажа, че учителите, които основават тези учители и работят там, са новите будители. Те съумяват да преодоляват тези проблеми. Адаптират си учебниците, приспособяват си стратегиите. Успяват да лавират сред Министерство на образованието, което ги поддържа финансово и условията на децата в тяхната съответна общественост. Героите на деня и хората, на които би трябвало да сме признателни, че толкоз деца в чужбина учат български, това са техните учители “, акцентира специалистът.

На въпроса дали страната поставя задоволително грижи за българските учебни заведения зад граница, тя отговори: „ Няма такова разбиране като задоволително, повярвайте ми. Винаги има още. Като човек, който от 20 години е в тематиката споделям, че напредъкът е доста огромен. Когато погледнем от през днешния ден до 10 години обратно, разбираме какъв брой огромен път сме извървели “.

Според Райна Манджукова, същински прогрес в тази област страната ни ще реализира единствено тогава, когато има последователност, а политиката на едно държавно управление бъде продължена от идващото.

„ Само по този метод ще продължаваме да трупаме тези дребни стъпки, които вършат огромните крачки. Искрено се надявам, че в един миг нещата ще станат необратими – т. е. всяко последващо държавно управление към този момент няма да може да си разреши да не обръща внимание на тематиката за българите в чужбина “, добави още тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР