Райна Кабаиванска е оперна певица, вокален педагог и общественик. Тя

...
Райна Кабаиванска е оперна певица, вокален педагог и общественик. Тя
Коментари Харесай

Голямата оперна прима Райна Кабаиванска на 88 години! Честит празник

Райна Кабаиванска е оперна певица, вокален възпитател и държавник. Тя е един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20. Кабаиванска е единствената българка, която е притежател на " Оскар " за оперна музика (18-ти май 2013) и на премията " Мария Калас ", която се присъжда единствено на италиански създатели в региона на оперното изкуство. Нейните функции и превъплъщения са пример в оперното творчество.

От 1961г. Кабаиванска е солистка в най-престижната опера в света - италианската " Ла Скала " в Милано. Гастролирала е на най-големите оперни подиуми. От 1969г. живее в Модена, Италия. От 1986 година провежда фестивал в Болоня, Италия. Заедно с Лучано Павароти, Мирела Френи и диригента Леоне Маджиера открива през 2004 година музикална академия в Модена. Ръководи майсторски класове за вокални реализатори в целия свят, първите през 1992 година в Италия.

 

През 2001г. Нов български университет (НБУ) я кани да преподава оперно пеене в специфичен майсторски клас. През 2002г. университетът учредява фонд " Райна Кабаиванска " за поддръжка на млади оперни артисти.

 

Райна Кабаиванска е притежател на премията " Лоренцо Великолепни " на Академията " Медичи ", Флоренция (1990), на медал " Стара планина " първа степен за извънреден принос в региона на изкуството и за развиването на демокрацията в България (1994), на медал " Велик офицер за заслуги към Италианската република " (2000), Командор на Ордена за литература и изкуство на Франция (2011). Носителка на   " Оскар " за кариера на интернационалните награди за опера (18-ти май 2013), на огромната премия " Св. св. Кирил и Методий " на фестивала " Салон на изкуствата " за повсеместен принос в региона на културата (27-ми септември 2015).

 

Райна Кабаиванска е първата чужденка, която е притежател на премията " Мария Калас ". Тя  се присъжда на италиански създатели в региона на оперното изкуство с историческия принос за славата на Арена ди Верона (2-ри август 2019).

 

България има с какво да се гордее, тъй като Райна Кабаиванска е изпълнителна персона, както и създател от огромна големина величина. Тя има огромен принос към развиването на международната опера, макар сложните времена за това изкуство. Излъчва сексапил, обаяние, финес и достолепие, с които пази и отстоява полезностите на изкуството. Тя е от вдъхновяващите персони на нашето съвремие!

 

Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР