Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през

...
Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през
Коментари Харесай

Трети месец равнището на безработицата остава 5,3 %

Равнището на записаната безработица в страната се резервира и през септември, като регистрираната стойност от 5.3 % остава непроменена трети следващ месец. Спрямо същия интервал на 2018 година административната статистика на Агенцията по заетостта сочи намаляване от 0,3 %, заяви Българска телеграфна агенция.
В края на месеца записаните безработни са общо 172 781, като броят им бележи леко нарастване по отношение на август. Во в съпоставяне със септември 2018 година безработните са с 11 065 по-малко. Новорегистрираните през септември безработни са 26 662, като от тях 1 652 са били неактивни, т.е., не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Информационни събития, трудови тържища, срещи на трудовите медиатори с младежи, завършващи приблизително или висше обучение, мобилни бюра по труда са част от изпълняваните нови начинания и изнесени услуги на Агенцията по заетостта.

Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите разчитат да намерят фрагменти. Нови 1 168 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа през септември някогашни безработни са 18 881, като 92,3 на 100 от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 1 053 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са постъпили на работа посредством бюрата по труда.

В резултат на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните от рискови групи на субсидирани работни места са назначени още 1 448 души: 1 061 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 387 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

През септември в разнообразни форми на образование за възрастни, финансирани от държавния бюджет и от Европейския обществен фонд, са обхванати нови 286 безработни. Завършилите образование през месеца са общо 619 безработни българи.

Заявените работни места на първичния пазар на труда са 17 887, като 59,7 % от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (26,2 на сто), образованието (18,1 на сто), административните и спомагателните действия (13,2 на сто), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (10,3 на сто), в хотелиерството и ресторантьорството (9 на сто).

Най-търсените специалности и през предишния месец са на преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, полагащ грижи за хора; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; квалифицирани служащи в производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери); служащи по събиране на боклуци и водачи на МПС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР