Равнището на регистрираната безработица в България през ноември е 4,8%,

...
Равнището на регистрираната безработица в България през ноември е 4,8%,
Коментари Харесай

Безработицата достигна 4.8% през ноември

Равнището на записаната безработица в България през ноември е 4,8%, сочат данните от Агенцията по заетостта. Спрямо предходния месец се регистрира растеж с 0,1 процентни пункта, а спадът на годишна база е с 1,9 процентни пункта. Спрямо края на ноември 2019 година, която бе рекордна по равнище на претовареност, нивото на безработица също се намалява доста - с 1,0  пункта.

Регистрираните безработни в края на ноември са малко над 158 хиляди, което е с към 3 хиляди повече от октомври и с 60 хиляди по-малко спрямо година по-рано.

В бюрата по труда през ноември са се записали нови 24 650 безработни, като те са с 682 по-малко по отношение на предходния месец, а по отношение на ноември 2020 година се следи спад от 4455 лица. Други 416 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.

През ноември малко над 13 хиляди безработни са почнали работа. Това е с към 2 хиляди души по-малко по отношение на октомври и с 4 хиляди по отношение на същия месец на миналата година, което подхожда на по-ограниченото търсене на нов личен състав през зимния сезон и намалелия брой на записаните безработни лица. Ново работно място посредством бюрата по труда са намерили и други 199 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

75% от почналите работа през ноември са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 22%, следван от търговията - 18%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното ръководство – 5,6%, строителството – 5,3%, административните и спомагателните действия – 4,5% и др. 

Общо над 3200 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - по стратегии и ограничения за претовареност и по схеми на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ”.

Схемата „ Заетост за теб ”, която стартира през месец октомври 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 хиляди безработни, като единствено през ноември са подписани трудови контракти с нови 2190 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 10 109 или с 1646 по-малко от предходния месец и с 2277 по-малко по отношение на същия месец на 2020 година, което е типично за есенно-зимния сезон. 

Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (30%), следват търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (13%), административните и спомагателните действия (10%), хотелиерство и ресторантьорство (9%) държавното ръководство (7%) и обучение (5%).

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; личен състав осигуряващ сигурност и защита; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; металурзи и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР