Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в 60-ина

...
Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в 60-ина
Коментари Харесай

Гладът остава на тревожно високи нива в близо 60 страни

Равнището на глада остава на обезпокоително високи нива в 60-ина страни, демонстрира международен показател, основан от ирландската неправителствена организация " Загриженост за всички по света " (Concern Worldwide) и немската " Световна помощ за гладуващите " (Welthungerhilfe), съобщи Франс прес и Българска национална телевизия.

``
реклама

В 51 страни, измежду които Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или обезпокоително високо ниво. В Централноафриканската република (ЦАР) нивото е извънредно притеснително, демонстрира отчетът, показан тази седмица в Милано от италианската филантропична организация Чесви (Cesvi). Неправителствените организации показват също така мощно безпокойствие за обстановката в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са съумели да съберат единствено частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от изострен апетит. При 151 милиона деца има прекъсване на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.
Въпреки тези притеснителни данни има усъвършенстване. От 2000 до 2018 година Световният показател на глада, регистриран тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е маркирано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е маркирано умерено, тежко, обезпокоително или извънредно обезпокоително ниво, единствено 29 ще съумеят да доближат задачата от нулево ниво на апетит през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където нивата на недохранване на популацията и на детската смъртност са неприемливи, акцентира Чесви. В ЦАР нивото на недохранване е 61,8 на 100, в Сомалия 50,6 на 100, а в Зимбабве 46,6 на 100. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на 100, в Чад - 12,7 на 100, а в ЦАР - 12,4 на 100.
Генералната директорка на Чесви Даниела Берначи прикани интернационалната общественост и държавните управления към взаимни дейности за справяне с продоволствената рецесия в районите, където обстановката остава тревожна, увеличение на вложенията и поддръжка за стратегии за дълготрайно развиване. " Гладът е по едно и също време причина и следствие от насилствените миграции ", акцентира Валерия Еми, координаторка на организацията, съгласно която към него би трябвало да се подхожда като към политически проблем.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР