Растящите сметки за газ и електроенергия носят риск от икономически

...
Растящите сметки за газ и електроенергия носят риск от икономически
Коментари Харесай

ЕС обмисля нови мерки срещу енергийната криза - какво предстои

Растящите сметки за газ и електрическа енергия носят риск от стопански и политически безпорядък в целия Европейски Съюз, нараства натискът за предприемане на дейности.

Действието в Брюксел се разгорещява. Посланиците на Европейски Съюз се срещнаха през днешния ден, а в петък министрите на енергетиката ще бъдат в столицата на Европейски Съюз за изключителна среща на върха.

Но какво значи всичко това? Какво се чака да обсъдят министрите? И какво ще бъде реализирано тази седмица? Предлагаме ви справочник преди решаващата среща на върха.

1. Какъв е казусът?

Цените на електрическата енергия се покачиха до небето на целия континент, основно заради това, че Русия употребява доставките на газ, с цел да удари съдружниците на Украйна в Европейски Съюз.

Цените на газа са тясно свързани с цените на електрическата енергия в Европейски Съюз, като цената на едро на електрическата енергия се дефинира от последната електроцентрала, нужна за облекчаване на търсенето за идващия ден. Напоследък това е доста безценен газ - във вторник фючърсите доближиха 238 евро за мегаватчас, което е повече от осем пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Ситуацията се утежнява от високите температури при започване на това лято, които погубиха потенциала на водноелектрическите резервоари в Европа. Проблеми с поддръжката принудиха Франция да спре 32 от 56-те си нуклеарни реактора, което подкопава ролята на страната като исторически експортьор на електрическа енергия.

2. Защо се утежнява обстановката?

Цените на силата се намалиха ненапълно, откакто в края на август доближиха рекордни стойности, само че най-голямото терзание е по какъв начин ще се оправи континентът през зимния отоплителен сезон.

В петък съветската компания " Газпром " съобщи, че ще спре доставките на газ за Европа по газопровода " Северен поток " за неопределен срок.

Притесненията са, че в случай че зимата не е мека, това може да принуди държавните управления да лимитират доставките, изключително за промишлените консуматори.

3. Какво прави Европейски Съюз?

Страните от Европейски Съюз са запълнили газовите складове до 82% от потенциала им, което е много повече от задачата, контрактувана през лятото и дава известно облекчение на опасенията за доставките преди зимния сезон.

Комисията изготвя проекти за " незабавна интервенция " на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, като европейските посланици ще получат нова оценка на политиката от Комисията преди срещата на министрите в петък, удостовери представител на Комисията във вторник.

Много национални столици също взеха нещата в свои ръце и оповестиха ограничения за поддръжка, с цел да предпазят потребителите от осакатяващи сметки за сила.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция е подготвена да доставя повече газ на Германия тази зима в подмяна на импорт на електрическа енергия от Берлин.

Страните от Европейски Съюз, в това число Германия, Италия и Испания, вкараха огромни проекти за понижаване на търсенето на сила, които включват температурни ограничавания за предприятията; някои възнамеряват изключителни налози върху свръхпечалбите, осъществени от производителите на сила, които не употребяват природен газ, а по-късно изпращат тези пари за облекчение на потребителите.

4. Какви са опциите?

Въпреки че Комисията към момента не е разгласила публично предложение, тя очерта няколко разновидността.

В предварителната си оценка предходната седмица, Комисията предложи старания за понижаване на търсенето на електрическа енергия. Тя предложи също по този начин страните да лимитират цената на електрическата енергия от източници, разнообразни от газ, и да преразпределят средствата от производителите на сила с висока облага, с цел да подкрепят потребителите.

В различен документ, Комисията също по този начин предложи няколко хрумвания за ограничение на цените на газа - установяване на оптималната цена на съветския газ или понижаване на цените посредством административни дейности.

Испания и Португалия, които през юни получиха особено позволение от Комисията да вкарат краткотрайно ограничаване на цените на газа, се преглеждат като вероятни пробни разновидности за сходни ограничения в целия блок. Анализаторите обаче показват подозрения, че иберийският модел, който включва субсидиране на производителите на изкопаеми горива, може да бъде прибавен другаде - изключително в страни, където изкопаемите горива са огромна част от енергийния микс и субсидирането им може да се окаже скъпо.

5. Подкрепят ли страните от Европейски Съюз проектите на Комисията?

Много страни от Европейски Съюз към този момент поддържат намесата на пазара, в това число някакъв тип таван на цените на силата, само че мненията остават разграничени по други оферти, като да вземем за пример определянето на оптималната цена за съветския газ - концепция, повдигната от ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Кремъл предизвести, че в отговор ще спре подаването на газ, което провокира обезпокоителен звън в някои страни.

Въпреки че Германия към този момент получава доста малко газ от Русия, тя към момента се тормози, че прекъсването на газа може да има каскадно влияние върху целия блок. " Оставаме скептични, когато става въпрос за проблеми, свързани с ограничение на цените на газа ", съобщи представител на немското министерство на стопанската система.

Но други изглеждаха индиферентни, като френският президент Еманюел Макрон, че " в случай че Комисията реши да вкара таван на цените на природния газ, закупуван по тръбопроводи от Русия, Франция ще поддържа такава мярка ".

Варшава прави още една стъпка напред и ще предложи ограничение на цената на целия импорт на газ в Европа, съобщи полски посланик.

Съществува и нерешителност във връзка с разделянето на цените на газа и електрическата енергия, макар че мненията стартират да се трансформират. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек призна, че блокът се нуждае от " фундаментална промяна на пазара на електрическа енергия ".

6. Какво ще се случи по-нататък?

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще се насочат към Брюксел в петък, само че не е ясно дали резултатът ще бъде съглашение.

Чехите, които сега са ротационни ръководители на Съвета, са изготвили лист с оферти, включващ ценови ограничавания за газа от " съответни юрисдикции ", краткотрайно обособяване на цените на газа и електрическата енергия, увеличение на " ликвидността на пазара ", ограничение на приходите на производителите, които не употребяват газ, и оценка на въздействието на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела съобщи, че министрите ще прегледат установяване на оптималната цена за силата, която не се създава от газ, като да вземем за пример нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници.

Според един от дипломатите на Европейски Съюз обаче към момента не е препоръчано никакво законодателство и срещата на върха в петък ще бъде по-скоро за разискване на националните гледни точки, като формалните диалози ще се проведат на идващия Съвет по енергетика през октомври. Високопоставен чиновник на Комисията допусна, че публично предложение ще има едвам след речта на фон дер Лайен за положението на Европейския съюз на 14 септември.

Лидерите на Европейски Съюз също ще проведат среща на върха през октомври, само че предвид на главозамайващите цени на силата нараства натискът за бързи дейности.

" Ако реализираме своето, това ще отнеме по-скоро седмици, в сравнение с месеци ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц в понеделник. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР