Растенията, както и всички студенокръвни животни се влияят силно от

...
Растенията, както и всички студенокръвни животни се влияят силно от
Коментари Харесай

Роман Рачков, агроном: Очаква се нашествие на насекоми заради липсата на студ

Растенията, както и всички студенокръвни животни се въздействат мощно от факторите температурите и защото те към този момент няколко дни не са падали под нулата - нещо, което не е обикновено, има заплаха селскостопанските производители да получат по-лоша или по-малка годишна продукция и се обрисуват доста съществени проблеми с вредителите през пролетта. 

Ако температурите продължават да се развиват в тази посока, част от България няма да бъде подобаваща за развъждане на растения в досегашния тип, това сподели в утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "   агрономът Роман Рачков, специалист по интегрирана и биологична растителна отбрана в коментар по тематиката " Как въздейства неналичието на мраз върху развиването на растенията ".

Не единствено топлината въздейства върху развиването на растенията, само че по този начин също и студът. Многогодишните растителни типове, овощните дървета, които отглеждаме в България, еволюционно са се развили при изискванията на умерения климат с ясно разграничение на четири сезона и с цел да се развиват обикновено, те би трябвало да бъдат подложени на несъмнено количество мраз, когато са неподвижен. Ако студът е по-малко, това се отразява доста внезапно върху тяхното по-нататъшно развиване, което директно може да докара до загуба на предстоящата годишна продукция, стана ясно от думите на Рачков.

Той акцентира, че защото температурите към този момент няколко дни не са падали под нулата - нещо, което не е обикновено, има заплаха селскостопанските производители да получат по-лоша или по-малка годишна продукция и се обрисуват доста съществени проблеми с вредителите през пролетта.

" Една значима част от неприятелите по селскостопанските растения при студена зима умират, само че при топла зима ще има със 100% сигурност проблеми с вредителите ", сподели агрономът.

Той посъветва производителите да се насочват към типове растения, които са по-подходящи към установяващите се в последно време по-високи температури.

" Ако температурите продължават да се развиват в тази посока, част от България няма да бъде подобаваща за развъждане на растения в досегашния тип ", добави Рачков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР