`Растежът ще се ускори, ако се преодолеят малките и фрагментирани

...
`Растежът ще се ускори, ако се преодолеят малките и фрагментирани
Коментари Харесай

Световната банка очаква по-голям икономически растеж в Западните Балкани

`Растежът ще се форсира, в случай че се преодолеят дребните и фрагментирани национални пазари, а това би довело до дълготрайна икономическа непоклатимост ", споделя се в отчета на Световната банка

© Mike Theiler Още по тематиката
Италия отстъпва пред Европейски Съюз за размера на бюджетния недостиг

След напън от Брюксел държавното управление ще го понижи леко за интервала 2020-2021, само че за следващата година остава 2.4%
3 окт 2018
Излишъкът в бюджета доближава близо 2.7 милиарда лева към септември

Разходите за вложения доближават едвам една трета от плануваните за годината
30 сеп 2018
Световната банка влага 5 милиарда $ в предпазване на сила в разрастващите се страни

Проектите би трябвало да се осъществят до 2025 година
27 сеп 2018 Световната банка чака растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на страните от Западните Балкани да се усили до 3.5% през тази и идната година, а през 2020 година може да доближи 3.8%. През предходната година той е бил 2.4%. В по-голямата част от района прогнозите за напредък за през тази година са положителни, излиза наяве от Редовния стопански отчет за есента на 2018 година

Причината

" Навсякъде в района се следи напредък, който се дължи значително на обществените вложения ", споделя в изказване Линда ван Гелдер, районен шеф на Световната банка за Западните Балкани.

" Страните, които са отбелязали растеж в частните вложения, също се радват на напредък. Непредвидените обществени разноски, както и заплатите в обществения бранш, оказват позитивно влияние върху растежа в кратковременен проект, само че усилват фискалните уязвимости. Нарастването на частните вложения и износът е по-устойчив метод за реализиране на напредък ", прибавя тя.

Според ревизираните прогнози за 2018 година стопанските системи на Косово и Албания се чака да набъбнат с по 4%. " Растежът на Черна гора (3.8%) се чака да бъде с 1 прочие пункт по-висок, макар че към момента остава по-нисък от миналогодишния. В Босна и Херцеговина той продължава да бъде постоянен - почти 3.2%.

Икономиката на Сърбия се възвърне и ще доближи 3.5% след миналогодишно закъснение. В Македония стопанската система се планува да нарасне с 2.5%, защото доверието на вложителите беше възобновено ", се показва в отчета на Световната банка. Растежът в страните от Западните Балкани беше подтикван от по-високите обществени вложения и ползване, а през първата половина на 2018 година бяха основани над 90 хиляди работни места, като те са най-вече в региона на индустрията и услугите.

Какво още може да се направи

Въпреки това растежът на пазара на труда е непълен спрямо минали години. Това демонстрира краткотрайните резултати на тласъците, ориентирани към потреблението, отбелязва Световната банка. В отчета се акцентира още, че в някои страни неналичието на бизнес интензивност и емиграцията са причина за високото равнище на безработицата. Според финансовата институция поддържането на дълготраен напредък изисква вътрешни промени, които водят до частни вложения и повече експорт.

Докладът също по този начин приканва за по-голяма икономическа интеграция, с цел да се насърчи по-висок и резистентен напредък, както и да се подтиква откриването на нови работни места. " Необходима е по-голяма интеграция сред страните от Западните Балкани. Те би трябвало да се насочат към търговията, вложенията, подвижността и цифровата интеграция. Растежът ще се форсира, в случай че се преодолеят дребните и фрагментирани национални пазари, а това би довело до дълготрайна икономическа непоклатимост. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР