Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката

...
Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката
Коментари Харесай

Над 50 жертви при пожари около Атина!

Расте броят на починалите при пожарите в покрайнините на гръцката столица Атина. Повече от 50 са жертвите на стихията, някои от които са деца, десетки са ранени, а хиляди са евакуирани. Повечето починали са попаднали в огнения капан в региона на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си. Ранените са 120. Сред потърпевшите има 16 деца. Болниците работят на ексклузивен режим. Състоянието на част от потърпевшите е сериозно.

През цялата нощ избавителните екипи и пожарникарите помагаха на хора от горящи домове и коли. Жени с деца, които са се пробвали да се спасят от огнената буря и са влезнали в морето, бяха открити удавени. Продължава избавителната интервенция по море. Фрегати и катери на брегова защита търсят хора в морето. Участват и водолази.

Ситуацията с горските пожари към Атина е отвън надзор. Това разгласи гръцкият министър председател Алексис Ципрас пред публицисти на брифинг след съвещание на спешния щаб, образуван поради бедствието:

" Ситуацията в Атика е извънредно сложна. Става въпрос за асиметрично събитие. Това е сложен миг за област Атика, сложна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и дами от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са ситуирани и над 400 единици техника. Действа се на три огромни фронта. Единият, в райна на Каламос, е под непълен надзор. Останалите два за жалост не са овладяни. За благополучие мощните ветрове започнаха да стихват. Единият огромен пожар е в региона на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки. "

В избавителната акция вземат участие и европейски сили по вода и суша след молба от Атина. Все още има неовладяни огнища на пожарите. В мощ е бедствено състояние в източната и западната част на област Атики наоколо до Атина.

Жители на туристическото с
Днес също се чака мощен вятър с високите температури. Засега няма данни за потърпевши или бедстващи българи в Гърция, оповестиха от външното ни министерство. До момента няма информация наши сънародници да са потърсили помощ от посолството ни в Атина. Дипломатическата ни задача там е образувала спешен щаб, който е разполагаем на българските жители, пътуващи или пребиваващи в Гърция, заяви БНР.

Открита е гореща телефонна линия, на която може да бъде потърсено подпомагане, при положение на нужда: +30 6937 096 220. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР