Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през третото

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през третото
Коментари Харесай

3.9% е икономическият растеж за третото тримесечие

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) на България през третото тримесечие е 3.9%, заяви Националният статистически институт (НСИ) във вторник.

За интервала юли – септември 2017 година Брутният вътрешен продукт възлиза на 26.99 милиарда лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 1 948 евро.

Сезонно изгладените данни демонстрират напредък от 3.9% на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2017 година в съпоставяне със съответното тримесечие на миналата година и 0.9% по отношение на второто тримесечие на 2017 година, разгласи статистиката.

Според есенната прогноза на финансовото министерство тази година стопанската система се развива много по-добре от първичните упования и ще осъществя напредък от 4%. Догодина прогнозата е за 3.9% растеж.

За крайното ползване през третото тримесечие на 2017 година се изразходват 68.7% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите образуват 18.2% от индикатора. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

В относителен проект по отношение на същия интервал на 2016 година главен принос за записания позитивен стопански напредък имат самостоятелното ползване на семействата - с растеж от 4.9% и вложенията - с растеж от 4.3%. Износът на артикули и услуги се усилва с 4.1%, а вносът - с 5.1%.

Други предварителни данни на Национален статистически институт демонстрират, че продуктивността на труда пораства с едвам 1.1% на годишна база през третото тримесечие. Тоест Брутният вътрешен продукт на един ангажиран се е нараснал с 1.1% в съпоставяне със същото тримесечие на 2016 година

Заетите лица в стопанската система са 3.7 милиона души.

Структурата на заетостта по стопански браншове през третото тримесечие на 2017 по отношение на съответното тримесечие на 2016 година демонстрира нарастване на относителния дял на аграрния бранш, оповестява още националната статистика.

На едно заето лице се падат 7 261.5 лева от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки ангажиран основава приблизително 18.1 лева Брутният вътрешен продукт за един отработен час.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР