Ръст с 24% има в броя на ипотечните кредите у

...
Ръст с 24% има в броя на ипотечните кредите у
Коментари Харесай

Минимално е предлагането на готови апартаменти. Теглете кредити за важни неща, a не за почивки и луксозни стоки

Ръст с 24% има в броя на ипотечните кредите у нас за първото тремесечие на годината, заяви кредитният съветник Тихомир Тошев в изявление пред БНР.

Това е рекордно нарастване след 5 следващи тремесечия на спад на ипотечните заеми и покупко-продажбите с парцели. Годината стартира ненадейно интензивно за нас анализаторите, изясни той.

" Със сигурност приемането ни в еврозоната може да докара до скок в покупко-продажбите парцелите, само че не е съществена причина. По-голямата част - 96% от заемите, са с плаваща рента, което значи, че идващите 25 – 30 години кредитът ще " плава " според от икономическата обстановка в страната.

При влизане в еврозоната ще се задържи лихвата и може да има леко понижение в края на годината ", предвижда Тихомир Тошев.

И добави, че " спестяванията на хората набъбнаха над 80 милиарда лева в банките и растежът на приходите направи хората по-спокойни ".

Увеличен растеж има и при покупко-продажбите с парцели: 

" Този интерес към покупка ще докара и до увеличение на цената на парцелите с до 3 – 5% до края на годината. Сега идва от ниското предложение и високото търсене, въпреки многото издадени разрешителни за градеж. Минимално е предлагането на подготвени жилища ", уточни той.

Тихомир Тошев предложи хората да бъдат деликатни в еуфорията си, с цел да не рискуват изключително 25 – 30-годишни заеми в огромните градове, които нямат спестявания и по-смело задлъжняват, от порядъка на 250 -300 000 лева

  " Сега плаващата рента е 2,3% – само че може да отиде на 4 - 4,5%. Хората да са по-внимателни и да плануват по какъв начин ще се развиват финансите им. Ако видят, че компанията им има усложнения и ще им намалеят приходите, да плануват, тъй като ипотечните заеми се отпускат за 30 години. Кредитните консултанти обясняваме рисковете във вероятното задлъжняване. Ако в този момент лихвата е 2% по заема, може да стане 4 – 4,5% ", изясни кредитният анализатор.

Той обясни, че в нощта на влизане на България в еврозоната, заемите ще се превалутират, както приходите, а и отсега нататък ще се обслужват в евро. 

" Не чакам, че влизането в еврозоната ще ощетите кредитоискателите ", твърди Тошев.

Но след 3 – 4 години " в случай че банките решат, че желаят запас и оферират рента по депозитите, ще подвигат и по заемите, нормално два пъти в годината се прави това. Хората би трябвало да знаят, като подписват контракт за заем, от какво зависи лихвата им и по кое време се трансформира ".

Има растеж и на потребителските заеми, само че " не е толкоз огромен – по мъчно се хваща % на растежа, тъй като са по краткосрочни ".

Тошев препоръча да се теглят заеми за значими неща – поправки, фамилен автомобил и т. нат., само че не е рационално да се задлъжнява за почивки и първокласни артикули.

С 9% са се нараснали спестяванията спрямо 2023 г. 

" Над 80 милиарда лева държим като депозити в банковата система, приходите набъбнаха поради инфлацията. Хората поради войната се насочиха да икономисват. Този растеж ще продължи и през 2024 година може да отчетем, че са имали 90 милиарда лева ", пресметна Тихомир Тошев.

Той сподели, че заемите за бизнеса също порастват, тъй като бизнесът е постоянен, 2023 година е била добра финансова година и " в този момент гледат да се уголемяват и усъвършенстват мощностите си ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР