Ръст от 8.6% е отчетен при новоотпуснаните ипотечни заеми за

...
Ръст от 8.6% е отчетен при новоотпуснаните ипотечни заеми за
Коментари Харесай

Ипотечното кредитиране изненада българския пазар

Ръст от 8.6% е регистриран при новоотпуснаните ипотечни заеми за интервала януари-октомври т.г. по отношение на същия интервал на предходната. По данни на Българска народна банка, българските жители са изтеглили 935 млн. лева За съпоставяне, през цялата 2019 година са изтеглени 206 млн. лева

“При въвеждането на изключителното състояние през март, пазарът на процедура престана да съществува единствено за към месец. Още след Великден обаче хората, които бяха възнамерявали да купуват жилище, започнаха да подписват покупко-продажби, а това е обвързвано с евакуиране на ипотечни заеми. Към днешна дата тези ограничавания към този момент не съществуват и на процедура всички хора, които бяха възнамерявали да купуват жилище, реализираха покупко-продажбите си както ги бяха замислили”, споделя шефът на " Кредит Център " Тихомир Тошев. Той напомня, че има редица сектори, които не бяха наранени от рецесията – фармация, произвеждане на хранителни артикули, IT, куриерски услуги.

Една от главните аргументи за растежа на кредитирането остават лихвите. Те не престават да са на исторически ниски равнища и всевъзможни прогнози, че ще се подвигат, не се извършват. През март две от огромните банки леко покачиха лихвения % на ипотечните заеми, само че единствено след едно тримесечие още веднъж ги понижиха и в този момент най-ниската рента по жилищен заем е към 2.5% – 2.7%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР