Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната. Това

...
Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната. Това
Коментари Харесай

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната. Това демонстрират данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания, представени от Българска национална телевизия.

През последната седмица са регистрирани 546 нови случая на варицела в страната, което е със 141 души повече от миналата седмица, показват от Националния център по заразни и паразитни заболявания. От началото на годината в страната са регистрирани 29 116 случая на варицела. За същия интервал през миналата година са регистрирани 22256 случая. Което значи 6860 души повече.

Новите случаи на скарлатина са 250 за последната седмица. От началото на годината в страната са регистрирани 10 501 случая. За същия интервал през миналата година са регистрирани едвам 523 случая. Тоест нарастването на болните от скарлатина е с цели 9978 души повече спрямо предходната година.

С настъпването на студените месеци се усилва броя на заболелите от грип и остри респираторни болести. Случаите на грип са относително малко, само че има взрив при респираторните аденовируси и пневмониите.

" Увеличава броя на пациенти с респираторни болести. Покачва се броят на хората със признаци като температура, главоболие, хрема, болки в гърлото. Що се отнася до варицелата и скарлатината, това са инфекциозни болести, които нямат сезонност. Имахме няколко случая на варицела. Основната причина за нарастването на болните е, че поради захлаждането на времето децата стоят повече в закрити помещение, на ясла, в детска градина и в учебно заведение и заразяването посред им става по-лесно ", изясни доктор Гергана Николова - персонален доктор.

Тя прикани хората да се имунизират за грип, изключително в случай че попадат в рисковите групи - с хронични болести, претърпели инфаркт или над 65-годишна възраст. Ваксина има и за варицела.

" Сега е удачно време за ваксина. Не е уместно пациентите да чакат за слагане на имунизацията до януари, когато се чакат епидемиологични равнища на грипа, тъй като организмът няма време да си построи антитела след слагането на имунизацията ", уточни още доктор Николова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР