Ръст на трудовите злополуки у нас.Според статистиката на Националния осигурителен

...
Ръст на трудовите злополуки у нас.Според статистиката на Националния осигурителен
Коментари Харесай

Ръст на трудовите злополуки през 2023 г.

Ръст на трудовите злополуки у нас.

Според статистиката на Националния застрахователен институт (НОИ) от началото на годината у нас са засечени към 1300 нарушавания,

което е с 5% повече, в сравнение с за същия интервал на 2022 година

Петко Стефанов работи в строителната компания, която сортира жълтите павета пред Народното събрание. „ Разполагаме с медицински екип, светлоотразителни жилетки и ръкавици ”, споделя той пред Нова.

До момента Стефанов не е ставал очевидец на произшествия по време на работа, а в горещите дни има основани задоволително положителни условия на терен. „ Спазваме почивките си, имаме студена вода, безалкохолно, удовлетворени сме ”, споделя още той.

По данни на Национален осигурителен институт от началото на годината досега са станали 1269 злополуки на работните места, като случаите при мъжете са се нараснали с близо 13%.

Според специалистите аргументите са свързани с неглижиране на разпоредбите за сигурност.

„ Рисковите специалности са строителството, металургия, химия. Условията на труд, за жалост, в по-голямата част от българските предприятия са надалеч от това, което би трябвало да бъдат ”, разказва Огнян Атанасов от КНСБ.

А високите температури изискват изключителни ограничения от работодателите, напомнят от Инспекцията по труда. По думите на основен специалист Ваня Джупанова при работата навън са нужни по-чести почивки.

Служителите имат право да откажат да работят, в случай че изискванията на труд заплашват здравето им, безапелационни са от Главна ревизия по труда. Оттам показват, че могат да бъдат сигнализирани когато и да е, след което ще последва инспекция. Санкциите, които са избрани в Кодекса на труда, са от 1500 до 15 000  лева.

За първите шест месеца на 2023 година инспекторите са затворили 283 обекта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР