Рамазан Байрам е любимият празник на децата в Аджисан махала.

...
Рамазан Байрам е любимият празник на децата в Аджисан махала.
Коментари Харесай

В Аджисана децата се къпят в бонбони на Шекер Байрам

Рамазан Байрам е обичаният празник на децата в Аджисан махала. В китния квартал зад Стария град хлапетата обикалят по къщите и събират бонбони, саралии, тулумби и всевъзможни лакомства. Заради сладкишите, едният от двата най-големи мюсюлмански празника у нас е прочут и като Шекер Байрам.

Сутринта цели фамилии се обличат празнично на изгрев слънце отиват в двете огромни джамии – Джумая и Имарет. След празничния намаз пред храмовете ги чака изобилна почерпка. „ Традицията повелява на този празник да целунем ръка и да желаяме амнистия от по-възрастните в рода и в махалата “, споделя Васил Димитров.

Той е приседнал на сянка под капака на автомобила си и си хортува с Иксан. „ Също по този начин на байрама е признато хората, които са се скарали за нещо през миналата година, да се сдобрят “, добавя Иксан. Празникът е предшестван от 29- или 30-дневен пост. Мюсюлманите не поставят нищо в уста от изгрева до залеза.

Пият единствено малко вода, само че нямат право даже да пушат. Когато слънцето се скрие стартират молитвените вечери – ифтар. Най-усърдните във вярата се отдават на молитвите съвсем през цялата нощ.

Свещеният месец рамазан се чества с изключително церемониалност в целия мюсюлмански свят. Вярва се, че в този интервал ангелът Джибрил е ниспослал Корана на пророка Мохамед. С края му небесното обръщение се смята за приключено.

В Пловдив по остарял бит на ифтарите се канят и хората от другите общности – българи, арменци и евреи, а на най-пищните вечери участват и пловдивските големци.

На Рамазан Байрам фамилиите се събират на празнични обеди и вечери.

„ Ние сме най-аристократичната махала на Пловдив “, безапелационен е Искан. Той изяснява, че хората си живеят спокойно и добродушно и няма никакви закононарушения. Турците дружат с комшиите българи, които пък ги канят на трапези за Великден и Коледа. Единствената болежка на локалните е възбраната да се честват шумно сватбите, които нормално се вихрят по три дни. „ При нас не може на сватбата да е безшумно, това да не е заравяне “, смее се той.

Исмегюл е на 7 години и до 8 сутринта дружно със своите приятелки е съумяла да обиколи прилежащите улици и да натрупа огромен плик със сладкиши, както и дребни пари от по-възрастните си съседи. „ Искам всеки ден да е Шекер Байрам “, споделя сияеща тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР