Ръководството на Европейската народна партия е решило да не дава

...
Ръководството на Европейската народна партия е решило да не дава
Коментари Харесай

ЕНП няма да даде думата на Радан Кънев по време на дебата за България

Ръководството на Европейската национална партия е решило да не дава думата на своя евродепутат Радан Кънев (Демократична България) в дебата за върховенството на закона в България. Очаква се обаче думата да получат Андрей Ковачев и Андрей Новаков, като и двамата са от ГЕРБ. Радан Кънев бе един от главните основатели на дебата в Екологичен потенциал.

" Решението на управлението на групата на ЕНП е да не даде време за пленарно изявление на различни позиции в днешния спор. Разбирам тази позиция, само че я намирам надълбоко неправилна, от позиция на дълготрайния интерес на ЕНП и безконечните полезности, които партията пази ", разяснява Кънев пред Mediapool.

На днешното съвещание на групата на ЕНП, директно преди дебата, Кънев ще направи финален опит " да убедя управлението на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските жители и европейските данъкоплатци ". Ако все пак не получи думата, той ще внесе документално изявление.

" С него ще изложа гледната точка на тези две трети от българските жители, които поддържат митингите и се обръщат към Европа с апел за поддръжка на законността и свободата ", изясни той

По-рано денем Кънев и Христо Иванов бяха дружно пред Европейския парламент, с цел да изискат оставката на българското държавно управление и основния прокурор. Иванов и Кънев бяха подкрепени пред Екологичен потенциал от протестиращите българи в Брюксел, обединени в групата " Брюксел за България ". Дебатът за върховенството на закона в Екологичен потенциал бе иницииран преди няколко месеца от Радан Кънев и Елена Йончева.

" Може да се окаже, че този спор ще бъде един от най-важните резултати за страната ни. Това, че Борисов и неговото ръководство, както и Гешев и неговата прокуратура, се трансфораха в токсични фактори за европейските институции. Европейските институции отвориха очите за обстановката в България и дейностите на нашите мафиоти повече няма да се употребяват от комфорта да бъде пренебрегнати ", сподели водачът на " Да, България " и съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов.

Той назова Радан Кънев решителен глас в Екологичен потенциал, а и в групата на Европейската национална партия, който съумява да трансформира позицията ѝ към ръководството в София.

" Сега от всички пропагандни точки ще стартира да се приказва, че тук приказваме против родината си. Това не е правилно. Нашата татковина не е Гешев, нашата татковина не е Борисов, България не е мафия. България са нейните жители, които излизат да стачкуват и желаят законът да се ползва наедно за всички ", разгласи Иванов.

Радан Кънев сподели, че приносът за дебата в Екологичен потенциал и гласуването на резолюцията в Европейския парламент е на българите, които са протестирали през последните 3 месеца:

" Приносът е на всички тези другари, които са зад нас и стачкуват тук, в Брюксел, както и в Лондон, в Берлин, в десетки европейски градове, както и в десетки български градове и в " триъгълника на властта " в София ".

Според Кънев дебатът е начало на дълъг път, само че освен за България, само че и за всяка европейска страна:

" Това е началото на общата европейска правосъдна политика, която би трябвало да направи невероятно заграбването на правораздаването, на медиите, на бизнеса непосредствено от властта, както се случва в Полша и Унгария, или от мафията през пасивната, а от време на време и не чак толкоз пасивната поддръжка на властта, както се случва в България ".

Евродепутатът уточни, че събралите се в Брюксел стачкуват като европейски жители, които имат своите права по договорите на Европейски Съюз, без значение от коя страна са.

" Тук сме и с ясното схващане, че Европейският парламент няма да свърши нашата политическа работа в България и че политическата смяна в страната зависи от всички нас. От всички, който стачкуват, от всички, които ще гласоподават, с цел да може в действителност да живеем в едно развито и богато европейско общество ", разяснява Кънев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР