Ръководството на ЕС поиска от държавите в организацията да вземат

...
Ръководството на ЕС поиска от държавите в организацията да вземат
Коментари Харесай

ЕС удари по масата: И пешеходците са виновни, че ги газят! Трябва да се направи нещо

Ръководството на Европейски Съюз изиска от страните в организацията да вземат ограничения за понижаване на смъртността измежду пешеходците. В случая обаче те не са ориентирани против водачите, а против хората, пресичащи погрешно и създаващи заплаха от произшествия, написа Аутомедия бг. Статистиката демонстрира, че европейските пътища си остават най-безопасните в света – през 2016 година на 1 милион поданици са ставали по 50 пътно-транспортни катастрофи. Държавите с най-ниска смъртност са Швеция (27 индивида на милион). Следват Англия (28) и Холандия (33). На противоположния полюс са България (99), Румъния (97) и Латвия (80). Сред починалите 21% са пешеходци, 8% - велосипедисти, 17% - мотоциклетисти и 46% - водачи.

Тези данни тревожат управлението на Европейски Съюз и то настоявата локалните държавни управления да стартират работа точно измежду пешеходците. Комисията дава някои рекомендации, които би трябвало да се съблюдават точно от хората, движещи се край пътя. Основната, несъмнено, е да се пресича там, където има обозначено място за това, т.е. пешеходна пътека.

Друго условие към пешеходците е преди секване, също добре известно – те би трябвало да погледнат деликатно и в двете направления, с цел да преценяват дали има опция за безвредно секване на пътя. В момента доста хора потеглят без да гледат и разчитат, че транспортното средство ще се погрижи за тяхната сигурност.

Отчита се и още един проблем – част от пешеходците стопират по една или друга причина на платното, което също основава предпоставки за случай. Опасност също по този начин съставляват и шествията или по-големи групи, защото част от хората не се движат по тротоарите или пък излизат ненадейно на пътя.

Засега препоръките на Европейската комисия са единствено целесъобразни, като всяка страна би трябвало самa да реши по какъв начин ще действа при работата си с пешеходците. Не се изключва опцията в някои страни санкциите за погрешно секване да бъдат фрапантно увеличени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР