Ръководството на Българската федерация по шахмат 2022 сигнализира за проблем

...
Ръководството на Българската федерация по шахмат 2022 сигнализира за проблем
Коментари Харесай

Нов скандал в шаха - ФИДЕ отряза Нургюл Салимова от Световното първенство за жени в Полша

Ръководството на Българската федерация по шахмат 2022 алармира за проблем с българското присъединяване на Световното състезание по шахмат за дами, което стартира при започване на септември в Полша.

 

" На 5 септември в Бидгошч, Полша стартира Световното отборно състезание за дами. България има право да взе участие за пръв път. Много от дълго време БФШ 2022 дефинира уголемен състав на националния тим и насочи предложения към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Отборите за това състезание са формирани от 6 състезателки – 4 съществени + 2 запаси. След като имаше удостоверение от 6 от състезателките, БФШ 2022 дефинира треньор на тима – гросмайстор Владимир Димитров. С решение на Управителния съвет бе избрана система от награди за състезателките според от класирането им, която при шампионска купа доближава 100 000 лв. ", се споделя в позиция на БФШ 2022.

" Междувременно се оказа, че ФИДЕ не ни позволява да подадем поръчка непосредствено, а би трябвало поръчката ни да бъде утвърдена от Временната комисия, избрана от ФИДЕ. Считайки това за чисто фиктивен акт, описът с тима, избран от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те дефинират различен треньор и различен състав.

 

Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията. Никой не знае кой и по какъв начин ще финансира такова присъединяване. Подадена е от комисията до ФИДЕ поръчка за присъединяване на тим без запаси, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, избран от БФШ 2022.

 

В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от шампионата на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се прави компрометиране на присъединяване на България, като посредством чужденците, които са отпред на тази комисия, българският тим е сакат и е лишен от опцията за челно класиране.

 

За тези дейности е известено Министерството на младежта и спорта, както и управлението на интернационалната федерация. Отговорността за безобразията, които се правят с благословията на няколко чужденци и съдействието на техните български протежета, е голяма. Нанася се тежък удар върху българския шахмат ", споделят още от федерацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР