Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова европейските

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова европейските
Коментари Харесай

Борел иска военноморски сили от ЕС да патрулират в Тайванския проток

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани европейските военноморски сили да патрулират в оспорвания Тайвански пролив в публикация, оповестена във френски седмичник, предадено от Агенция Франс Прес.

 

Коментарите на Борел в Journal Du Dimanche повтарят мненията му от предходната седмица, когато той акцентира какъв брой значим е Тайван за Европа.

Тайван " ни визира в икономическо, комерсиално и софтуерно отношение ", съобщи Борел.

 

" Ето за какво приканвам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, с цел да покажат уговорката на Европа към свободата на корабоплаването в този безусловно основен регион. "

 

Преди две седмици Китай стартира тридневни военни учения към Тайван - симулирайки целенасочени удари и обсада на острова - в отговор на срещата сред тайванския президент Цай Инг-уен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти.

Във вторник, в речта си при откриването на спор за Китай в Европейския парламент, той съобщи: " Тайван явно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира.

 

" Не единствено по морални аргументи едно деяние против Тайван би трябвало безусловно да бъде отхвърлено. Също по този начин и заради обстоятелството, че от икономическа позиция то би било извънредно съществено за нас, защото Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници ", сподели той.

 

Коментарите на Борел идват, откакто по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Европа не би трябвало да бъде " почитател " на Съединените щати при положение на спор с Китай за Тайван.

 

Коментарите на Макрон, пристигнали след посещаване в Китай, провокираха рецензии от страна на някои политици както в Съединените щати, по този начин и в Европейския съюз.

 

Китай претендира, че Тайван е негова територия, и дава обещание един ден да сложи острова под собствен надзор. 

 

Инфо: БГНЕС

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР