Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък
Коментари Харесай

За СЗО края на COVID-19 като пандемия е все още далече

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък смекчи изказванието си, че краят на пандемията от Covid-19 е близо, като предизвести, че оповестяването края на рецесията е " към момента надалеч " , заяви Агенция Франс Прес.

Миналата седмица Гебрейесус сподели пред кореспонденти, че светът " в никакъв случай не е бил в по-добра позиция да постави завършек на пандемията. Краят се вижда ".
 Джо Байдън разгласи завършек на пандемията от COVID-19 в Съединени американски щати
Джо Байдън разгласи завършек на пандемията от COVID-19 в Съединени американски щати

Пандемията е оказала надълбоко влияние върху душeвността на американците

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отиде по-далеч в изявление, излъчено в неделя, като разгласи, че пандемията в Съединените щати " свърши ".

Но в четвъртък от коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, Тедрос наподобява по-малко оптимистичен, като ясно даде да се разбере, че " способността да забележим края не значи, че сме в края ".

Той повтори, че светът е в най-хубавата позиция, като броят на седмичните смъртни случаи продължава да понижава - и в този момент единствено 10 % от това, което беше на пика през януари 2021 година

Тедрос уточни, че две трети от международното население е имунизирано , а три четвърти от здравните служащи и възрастните хора.

В последната си епидемиологична актуализация СЗО сподели, че предходната седмица са докладвани над 9800 смъртни случая, което е 17 % по-малко от седмица по- рано, до момента в който са докладвани 3,2 милиона нови случая.

Здравната организация на Организация на обединените нации предизвести, че намаляващият брой на докладваните случаи е излъган, защото доста страни са понижили тестванията и може да не откриват по-малко съществени случаи.
 СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо
СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял фрапантно

Мария Ван Керхов, техническият началник на СЗО по Covid, сподели пред кореспонденти, че вирусът към момента " циркулира на интензивно равнище ", макар че обстановката варира в другите страни.

Но тя уточни, че светът разполага с инструментите, нужни за ограничение на разпространяването.

" Нашата цел е да сложим завършек на изключителното състояние във всички страни. И ще продължим в това, до момента в който не реализираме тази цел ", сподели тя.

От началото на пандемията СЗО е преброила публично повече от 609 милиона случая и към 6,5 милиона смъртни случая, макар че се счита, че действителният брой е доста по-висок.

Проучване на СЗО, оповестено през май въз основа на свръхсмъртността, следена в разнообразни страни по време на пандемията, пресметна, че до 17 милиона души може да са умряли от Covid през 2020 година и 2021 година
 COVID-19 e умъртвил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО
COVID-19 e умъртвил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

Светът не се е научил да живее с вируса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР