Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че успехът на

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че успехът на
Коментари Харесай

Китайският пример в борбата с коронавируса - изглежда невъзможно за Запада

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) счита, че триумфът на Китай в борбата с ковид дава вяра на човечеството, само че други слагат под въпрос дали тактиката на Пекин може да бъде последвана от други страни - изключително от западните демокрации.
Докато някои специалисти предизвестяват, че данните, предоставяни от Китай, се одобряват като чисто номинални стойности, то ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус упорства, че триумфът на Китай " дава вяра за останалия свят ".
Но Китай е необикновен случай - централно следена от горната страна надолу еднопартийна, властническа страна, която не разрешава никакво противоречие и може да активизира големи запаси за решаването на един единствен въпрос.
Затворете и контролирайте
През януари Китай тотално затвори град Ухан и сложи 11-те милиона поданици под ефикасна карантина - ход, който по-късно се възпроизведе в останалата част на цялата провинция Хубей, поставяйки 50 милиона души в всеобща изолираност. В останалата част от страната жителите бяха мощно насърчавани да си стоят вкъщи – посредством големи постери или медийна агитация.
Стотици милиони китайци живеят в затворени жилищни комплекси, където кварталните общности могат елементарно да бъдат следени от полицията – това разрешава спазването на карантината да се следи от близко.
" Принудителната изолираност работи. Две седмици след цялостното блокиране на Ухан, което е тъкмо инкубационният интервал на инфекцията, броят на инфектираните стартира да понижава ", съобщи Шарън Левин, професор по медицина в университета в Мелбърн, пред Агенция Франс Прес.
Екстремното обществено разграничаване и домашните карантини се употребяват в друга степен от възходящ брой европейски страни, като някои американски щати също следват сходни ограничения. Но изследване на Imperial College в Лондон предизвести, че въпреки да наподобява, че тази тактика е съумяла досега в Китай, тя носи " големи обществени и стопански вреди " в кратковременен и дълготраен проект.
" Основното предизвикателство при строгата обществена изолираност и карантините е, че този вид интензивни интервенционни пакети.... ще би трябвало да бъдат поддържани, до момента в който не се направи ваксина (това евентуално може да отнеме 18 месеца или повече). Ако интервенцията бъде смекчена, скоростта на заразяване бързо ще възвърне интензитета си ", се споделя в разбора.
Масова готовност
Най-малко 42 000 лекари и спомагателен медицински личен състав са изпратени в провинция Хубей, с цел да се грижат за действието на здравните служби на провинцията, които съгласно професора по публично здраве Джънг Зиджи от Пекинския университет всъщност са се " сринали " под натиска на бързо разрастващата се зараза.
Понастоящем здравните специалисти от Китайския Червен кръст оказват помощ в препълнените лечебни заведения в Италия, която бързо изпревари Китай като най-тежко засегнатата страна във връзка с смърттността от ковид.
Способността на Китай да активизира дребна войска от медицински служащи не беше подкрепена от съответна отбрана на медиците от заразяване. Повече от 3300 души медицински личен състав са се заразили в цялата страна, а 13 са умряли от COVID-19, съгласно данните на здравното министерство на Китай, оповестени при започване на март.
Усилията на държавното управление в Китай бяха подкрепени от мощен агитационен боеприпас, като посланията се повтаряха непрестанно в медиите и посредством огромни улични транспаранти, призоваващи жителите да съблюдават строга хигиена и да останат вкъщи. При извънредно изпитание – тромпетирано необятно от държавните медии – за 10 часа в Ухан бяха издигнати две нови лечебни заведения с общ потенциал 2300 кревати.
Маски и инспекции
В градовете бързо стана нужда да се носи маска, защото всички междублокови пространства, фирмени и работни пространства и даже паркове са неразрешени за достъп без такава.
Широкото потребление на маски може да е помогнало да се забави разпространяването на заболяването, " изключително когато има толкоз доста асимптоматични носители на вируса ", споделя Джънг.
По време на рецесията Китай произвеждаше до 1,6 милиона респираторни маски N95 дневно, съгласно данни на формалната осведомителна организация Xinhua. Те се смятат за най-ефективната отбрана, ако са вярно сложени и се сменят постоянно.
За да се увеличи ефикасността на разкриване на инфектираните, бяха конфигурирани контролни точки, мерещи температурата по входовете на здания, магазини, паркове и други публични места. " Ако температурата е по-висока от 37,3 градуса по Целзий, индивидът бива подложен в изолираност ", сподели пред Агенция Франс Прес надзирател на входа на парк в Пекин.
А във високотехнологичната страна, където поверителността е мощно лимитирана, доста места изискваха от жителите да покажат QR код на телефона си, който ги прави оценка като " зелени ", " жълти " или " червени ". Тази оценка - основана на следене дали са посетили зона с висок риск - към този момент е наложително изискване при влизане в доста предприятия и места.
Правителствените известия в Китай дадоха да се разбере, че кодиращата система ще остане в приложимост под някаква форма даже откакто пандемията отшуми. Може ли да стане по този начин и на Запад - наподобява мощно проблематично, изключително за къс интервал от време.
Източник: Агенция Франс Прес. Превод: БГНЕС
Още: " Съединени американски щати към този момент е страната с най-големи проблеми поради ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР