Ръководителят на руската частна военна компания Вагнер Евгений Пригожин, който

...
Ръководителят на руската частна военна компания Вагнер Евгений Пригожин, който
Коментари Харесай

Евгений Пригожин е бил погребан

Ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който почина при самолетна злополука предходната седмица, е бил заровен, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на неговата пресслужба. Тя заяви, че Пригожин е бил заровен през вчерашния ден на частна гала на гробище в покрайнините на родния си град Санкт Петербург.

" Тези, които желаят да отдадат последна респект " към починалия на 62 години притежател на частна военна компания, могат да го създадат на Пороховското гробище в родния му град Санкт Петербург, гласи изказването на пресслужбата.

В по-ранните медийни информации за защитаваното в загадка заравяне се посочваха други гробищни паркове, отбелязва АП, като добавя, че от известието на  пресслужбата на Пригожин не излиза наяве по кое време е осъществено погребението.

Преди да се появи информацията за погребението, Кремъл разгласи, че президентът на Русия Владимир Путин не възнамерява да присъства на него. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков не бил дал детайлности за погребението, тъй като това бил въпрос от строго фамилно естество.

Строгата секретност и объркването към погребението на Пригожин и висшите фигури от неговата частна военна компания са отражение на избора, пред който е подложен Кремъл в комплицираната обстановка, основана от догатките, че зад авиокастрофата стои възмездие за юнския протест на ръководителя на ЧВК " Вагнер " против Москва. 

Докато разбираемо се опита да избяга от шумна гала в памет на индивида, който Путин разгласи за изменник след протеста на 23 и 24 юни, Кремъл нямаше по какъв начин да си разреши да очерни Пригожин, на който e връчил най-високия държавен медал в качеството му на лидер на силите на " Вагнер " в Украйна и който е бил повдигнат в фетиш от мнозина от съветските поддръжници на политиката на силата, отбелязва АП.

Думите на Путин във връзка гибелта на Пригожин също са знак за тази внимателна позиция. Миналата седмица той посочи " значимия принос " на водача на ЧВК " Вагнер " за сраженията в Украйна и разказа починалия като " надарен предприемач " и " мъж с сложна орис ", който " е направил съществени неточности в живота си ".

Сергей Марков, прокремълски политически анализатор, отбелязва, че Пригожин е придобил статут на именита фигура в очите на своите симпатизанти, които стават все по-критични към управляващите.

" Погребението на Пригожин повдига въпроса за връзката сред бюрократичната система на съветското държавно управление, която няма огромен политически капацитет, и политически дейните патриотични прослойки на съветското общество ", споделя Марков.

Следственият комитет на Русия публично удостовери гибелта на Пригожин в неделя.

Бизнес самолетът " Ембраер Легаси 600 " е паднал минути откакто е изхвърчал от Москва за Санкт Петербург. Непосредствено преди авиокатастрофата Пригожин се е върнал от Африка, задачата на визитата му където е била разширение на периметъра на активността на " Вагнер ".

Също през вчерашния ден в Санкт Петербург, в Северното гробище, беше Той почина в същата авиокатастрофа дружно с Пригожин. 

Сред десетте жертви в злополуката бе и определяният като дясна ръка на Пригожин - Дмитрий Уткин, някогашен офицер от военното разузнаване, който дава името на " Вагнер " по личния си боен псевдоним.

Предварителната оценка на американското разузнаване заключи, че самолетът се е разрушил в резултат на умишлена детонация, а представители на Запада показаха дълъг лист от врагове на Путин, които са били убити. Кремъл към този момент назова " цялостна неистина " догатките, че президентът на Русия стои зад авиокатастрофата.

Инцидентът пристигна два месеца след протеста на " Вагнер " против Москва. По пътя си към съветската столица наемниците на Пригожин смъкнаха няколко съветски бойни самолета, убивайки повече от десетина водачи. Путин дефинира протеста като " изменничество " и съобщи, че ще накаже причинителите му, само че часове по-късно подписа договорка с Пригожин. Собственикът на ЧВК " Вагнер " приключи протеста в подмяна на прошка и позволение дружно с частите си да замине за Беларус.

АП показва, че към момента е неразбираема ориста на " Вагнер ", чиито наемници до наскоро играеха значима роля в съветската военна акция в Украйна, а участваха и в събития в редица страни от Африка и Близкия изток.

Путин сподели, че бойците от " Вагнер " могат както да сключат контракти с съветската войска, по този начин и да се открият в Беларус или да се уволнят от военна работа. Няколко хиляди от тях към този момент са на беларуска територия, като населяват военна база югоизточно от столицата Минск.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР