Ръководителят на Преходния военен съвет на Судан Абделфатах Ал Бурхан

...
Ръководителят на Преходния военен съвет на Судан Абделфатах Ал Бурхан
Коментари Харесай

Военните обявиха временно правителство на Судан след акция с десетки убити

Ръководителят на Преходния боен съвет на Судан Абделфатах Ал Бурхан разгласи основаването на краткотрайно държавно управление в телевизионно послание към нацията, съобщи БГНЕС.
По време на изявлението си той също прикани за провеждането на общи избори в страната след девет месеца и разгласи приключването на договарянията с опозицията.
" Обявявам сформирането на краткотрайното държавно управление, което ще работи в преходния интервал. Неговата задача ще бъде да преследва и отстранява от служба емблематичните фигури на някогашния режим, забъркани в корупция, както и да сътвори условия за осъществяване на изборите, тъй че суданският народ да може почтено да избере своето управление ", сподели Ал Бурхан. Той добави, че военният съвет " ще трансферира властта на тези, които бъдат определени от народа ".
Междувременно, броят на починалите вследствие на разпръскването на палатков лагер в суданската столица Хартум надвиши 35 души, стотици са ранени, се споделя в изказването на опозиционния судански медицински комитет. По-рано беше обявено за 30 мъртви.
" Броят на убитите от военния съвет пред военния щаб се е нараснал до 35 души. Стотици хора са били ранени и тежко ранени, доста от тях към момента са в операционните и интензивните отделения ", се споделя в изказване на Комитета на суданските лекари.
Според комитета точният брой на убитите не може да се откри заради обстоятелството, че " въоръжени полицаи и правоприлагащи служби обкръжават лечебните заведения и нападат / задържат лекари ". В допълнение, съгласно протестиращите и лекарите, телата на доста от мъртвите са били хвърлени в река Нил, се споделя в изказването.
Рано в понеделник сутринта армията стартира да разпръсква палатков лагер на площада наоколо до отбранителния комплекс в центъра на Хартум. Беше обявено, че са били употребявани огнестрелни оръжия. Силите за сигурност блокираха всички централни улици на Хартум и методите към площада.
Суданската съпротива упрекна преходния боен съвет в разпръскването на кротичък протест и прикани за всеобщи митинги в цялата страна и за това военния съвет неотложно да се отдръпна от властта. Военните, от своя страна, споделиха, че интервенцията не е ориентирана против стачкуващите, а за задържане на нарушители, които са се смесили с протестиращите. Армията прикани за продължение на разговора със силите на политическата съпротива, заявявайки, че договарянията могат да се възобновят в идващите дни и даде обещание да разреши на протестиращите да се върнат на площада на столицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР