Ръководителят на Международния валутен фонд призова в неделя Китай да

...
Ръководителят на Международния валутен фонд призова в неделя Китай да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева призовава Китай да стимулира растежа с „пропазарни реформи“

Ръководителят на Международния валутен фонд прикани в неделя Китай да приложи " изчерпателен пакет от пропазарни промени ", с цел да даде подтик на бавната стопанска система, обхваната от рецесията на жилищния пазар, ниското вътрешно търсене и непрекъснато високата безработица измежду младежите. Китайските политици до момента се съпротивляваха на апелите за стимулиране на стопанската система посредством солидни държавни тласъци, вместо това наблягайки нуждата от ориентиране към " първокачествен " напредък.


Говорейки на Китайския конгрес за развиване в Пекин в неделя, ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева сподели, че „ преходът от високи темпове към високо качество на напредък е вярното отклонение на пътя, който би трябвало да поемем и Китай е решен да го направи “. Българската икономистка предизвести, че „ тази промяна няма да бъде лесна “, само че твърди, че „ с повсеместен пакет от пропазарни промени Китай може да пораства доста по-бързо от сюжета на статуквото “, съгласно формален дубликат на нейната тирада. Пекин би трябвало да предприеме " решителни стъпки ", с цел да понижи количеството незавършени жилища и да даде повече пространство за " пазарни корекции " в решаващия, само че мощно задлъжнял бранш на недвижимите парцели, посочи Георгиева. Властите би трябвало също да покачат " покупателната дарба на хората и фамилиите ", като укрепят пенсионната система на Китай и подхващат други стъпки за рационализиране на големия й уред за обществено обезпечаване, добави тя.

Георгиева също прикани Китай да ускори " бизнес средата и (осигури) равнопоставеност сред частните и държавните предприятия ". Това е отколешно искане на непознатия бизнес, настоящ в азиатската страна.

Висшите китайски политици видимо са оптимистични за стопанската система, като министър председателят Ли Цян сподели на форума, че Пекин ще „ предприеме на практика, ефикасни дейности за поощряване на висококачествено развиване и ще влее позитивна сила... в световното икономическо възобновяване “.

Но темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт са низходящи в страната от години и Пекин този месец си сложи годишна цел от " към пет % " - доста по-ниска от стремглавите темпове на разширение, които задвижиха метеоритния напредък на страната.

Във форума участваха едни от най-известните бизнес фигури в света, в това число Тим Кук от Apple, който сподели, че се е насладил на " изключителна " среща с Ли. „ Мисля, че Китай в действителност се отваря и съм толкоз благополучен да бъда тук “, сподели основният изпълнителен шеф на най-голямата смарт телефон империя в Съединени американски щати пред кореспондент от CGTN, съгласно видео в една от обществените медии на тази медия. В обособени мнения, оповестени онлайн от държавната телевизия CCTV, Кук сподели, че Apple ще продължи да усилва вложенията си в научноизследователска и развойна активност в Китай. Той добави, че флагманската платформа за

за смесена действителност Vision Pro на „ Епъл “, ще се появи на рафтовете в Китай до края на тази година, съгласно обява в обществените медии, която съдържа забележките му единствено в превод на китайски. Кук беше в Шанхай, с цел да открие нов магазин на Apple тази седмица, а в петък разиска проектите за разширение на компанията в Китай с министъра на търговията Ванг Вентао. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР