Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия започна разговори в

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия започна разговори в
Коментари Харесай

Атомната агенция на ООН започва преговори с Иран

Ръководителят на Международната организация за атомна сила стартира диалози в Техеран, седмица преди възобновяването на договарянията за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран, оповестиха държавните медии, предава БГНЕС.

Ден откакто дойде в иранската столица, Рафаел Гроси от МААЕ стартира диалози с ръководителя на Организацията за атомна сила на Иран Мохамед Еслами, заяви формалната осведомителна организация ИРНА. По-късно той би трябвало да се срещне за първи път с министъра на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан, който дава отговор за нуклеарните въпроси в новото иранско държавно управление.

Разговорите се организират преди плануваното за идващия понеделник възобновяване на договарянията сред Техеран и международните сили, целящи да запазят съглашението от 2015 година, с което на Иран бяха облекчени глобите в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия.

Часове преди идването на Гроси представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде изрази вяра, че визитата му ще бъде " градивно ". " Винаги сме съветвали МААЕ да се придържа към пътя на техническото съдействие и да не разрешава на избрани страни да преследват политическите си ориентации от името на МААЕ ", сподели той.

Посещението на Гроси идва, откакто предходната сряда МААЕ заяви, че Иран е нараснал запасите си от високообогатен уран до 2489,7 кг - неведнъж повече от лимита, избран в съглашението от 2015 година

Иран стартира да облекчава уговорките си по съглашението през 2019 година, година откакто тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от него и стартира да постанова осакатяващи наказания. Наследникът на Тръмп Джо Байдън желае да върне Вашингтон в съглашението, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние или СВПД. Техеран упорства да бъдат анулирани всички наказания, наложени или наново наложени от Съединени американски щати от 2017 година насам.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР