Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се
Коментари Харесай

Гроси от Киев: Загрижен съм от бойните действия до АЕЦ Запорожие

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси се срещна с президента Володимир Зеленски преди да посети окупираната от Русия украинска нуклеарна електроцентрала " Запорожие ", откакто предходната седмица бе опустошен големият речен язовир „ Нова Каховка “, заяви „ TVP World “.


Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи, че се нуждае от достъп до обект наоколо до централата, с цел да ревизира равнището на водата, откакто язовирът е изгубил огромна част от водните си ресурси си заради разрушаването на язовира.

Гроси изрази угриженост най-много от " дейните бойни дейности " наоколо до централата, която към този момент е била поразявана от снаряди, по време на визитата си в Киев.

" Имахме такива случаи без никаква контраофанзива, тъй че още повече в този момент, когато имаме всички тези боеве в региона, ударът може да се случи ", добави той.

Руските сили превзеха язовира и атомната електроцентрала в Южна Украйна малко след нахлуването си през февруари 2022 година

АЕЦ " Запорожие " употребява охлаждащо езеро, с цел да защищити шестте си реактора от евентуално пагубно прегряване.

Украинската компания за нуклеарна сила заяви, че равнището на езерото е устойчиво и че водата е задоволително висока.

„ По последни данни равнището на водата е 16,67 метра, което съгласно " Енергоатом " е " изцяло задоволително, с цел да отговори на потребностите на централата “, се споделя в изказването.

Обикновено за пълнене на езерото се употребява язовирът Каховка, само че в този момент няма такава опция поради спадащото му равнище, показаха украинските нуклеарни управляващи.

„ Вместо това езерото, което е отделено от резервоара, може да се добавя благодарение на дълбоки подземни кладенци “, допълниха те.

Според информацията водата в езерото се изразходва доста постепенно, защото реакторите не създават сила и водата не се изпарява бързо по време на процеса на изстудяване.

По време на визитата си в АЕЦ Гроси води със себе си група специалисти, които ще поемат наблюдението на централата от предходната ротация.

" Някои от нашите специалисти там се връщат във Виена и ние ги заменяме със свежа група специалисти, разширяваме екипа, тъй че се опитваме да създадем нашия развой допустимо най-видим, допустимо най-въздействащ, с цел да избегнем нуклеарна повреда ", сподели ръководителят на МААЕ.

Преди да инспектира АЕЦ, Гроси отиде в Киев, с цел да се срещне с президента на Украйна Зеленски.

Той съобщи, че организацията му беседва и с двете страни и не изключва опцията да отиде в Русия, " не незабавно, а през идващите няколко дни или седмици ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР