Байдън „не е изненадан“, тъй като шефът на Вагнер Пригожин се смята за мъртъв при самолетна катастрофа

...
Ръководителят на групата наемници Вагнер, която през юни се опита
Коментари Харесай

Ръководителят на групата наемници "Вагнер", която през юни се опита да свали военното ръководство на Русия, е бил на борда на самолет, който се разби в сряда, като всички пътници бяха убити, казаха руски официални лица.

Кремъл и министерството на отбраната все още не са реагирали.

Краткотрайният бунт на Евгений Пригожин се смяташе за най-голямото предизвикателство за авторитета на руския президент Владимир Путин, откакто той дойде на власт.

Оттогава несигурността е заобиколена съдбата на Вагнер и неговия противоречив шеф.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи в сряда за катастрофата на частен самолет, пътуващ между Москва и Санкт Петербург.

Според предварителната информация всичките 10 души на борда са загинали, включително трима членове на екипажа, съобщиха от министерството.

Руската авиационна агенция по-късно каза, че шефът на Вагнер е бил на борда на самолета.

„Според авиокомпанията следните пътници са били на борда на самолета Embraer-135 (EBM-135BJ):... Пригожин, Евгений, " каза Росавиация, която също така посочи Дмитрий Уткин, сенчеста фигура, която ръководеше операциите на Вагнер и за която се твърди, че е служил в руското военно разузнаване.

Каналите в Telegram, свързани с Вагнер, публикуваха кадри - които AFP не можа да потвърди независимо - показващи останките на самолета самолет, горящ в поле.

Служители на руските правоприлагащи органи стояха на пост на мястото на катастрофата близо до село Куженкино в Тверска област рано в четвъртък, показаха изображения на AFP.

В Санкт Петербург хората положиха цветя и лепенки, носещи логото на черепа на Вагнер на импровизиран мемориал извън централата на частната наемническа група, казаха журналисти от AFP.

„Момчета, просто нямаме думи в момента“, каза маскиран мъж и предполагаеми членове на Вагнер на сайта.

„Нека подкрепим Евгений Викторович (Пригожин) и всички наши командири. Имаме нужда от вашата подкрепа сега. „

 

Как руските държавни медии разрушават репутацията на Пригожин като „човек от народа“

„Не съм изненадан“

Росавиация каза това създаде специална комисия за разследване на катастрофата на самолета, принадлежащ на MNT-Aero.

Руският следствен комитет, който разследва тежки престъпления, заяви, че е започнал разследване на катастрофата.

Открити са телата на осем души досега на мястото на катастрофата, каза РИА Новости, позовавайки се на службите за спешна помощ.

Междувременно Путин изнесе реч за 80-ата годишнина от битката при Курск през Втората световна война.

Той не спомена катастрофата и приветства "всички наши войници, които се бият смело и решително" в специалната военна операция в Украйна.

Но Киев и Вашингтон реагираха светкавично на първоначалните съобщения за катастрофата.

„Не знам със сигурност какво се е случило, но не съм изненадан“, каза президентът на Съединените щати Джо Байдън.

"Няма много неща, които се случват в Русия, зад които (президентът) Путин да не стои. Но не знам достатъчно, за да знам отговора."

 

Възможен е открит бунт срещу Русия бъдете последната позиция на шефа на Вагнер Пригожин

Помощникът на украинския президент Михайло Подоляк каза в социалните медии, че самолетната катастрофа е „сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г. „Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт“.

Светлана Тихановская, лидерът на опозицията в Беларус в изгнание – където някои бойци на Вагнер се преместиха след краткотрайния си бунт в Русия – каза, че Пригожин няма да липсва в нейната страна.

„Той беше убиец и трябва да бъде запомнен като такъв“, каза тя в социалните медии.

Пригожин попадна в светлината на прожекторите по време на руската офанзива в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., след като преди това действаше в сянка.

Той ръководи превземането на няколко украински града, включително Бахмут, и остро критикува конвенционалното военно ръководство на Русия.

Несигурност след бунта

Но Пригожин беше вкаран в горчива, продължила месеци, борба за власт с руската отбрана министерство, което той обвини, че се опитва да "открадне" победите на Вагнер.

Напрежението се изроди в краткотраен бунт на 23 и 24 юни.

Хиляди наемници взеха оръжие и тръгнаха от Южна Русия към Москва, целяйки да свалят военните лидери на страната.

Бунтът завърши със сделка, според която Пригожин се очакваше да се премести в съседна Беларус с част от хората си, където те започнаха да обучават специалните сили на бившата съветска страна.

Съдбата на Пригожин обаче остана неясна: той изглеждаше да се наслаждава на известна свобода и участва в среща в Кремъл, където отказа да отстъпи командването на наемническата си група.

Все пак той оставаше предимно далеч от общественото внимание.

Неговият канал в Telegram -- където той обикновено общуваше -- беше неактивен от края на юни.

Свързаните с Вагнер канали в Telegram вместо това уж предаваха редки съобщения.

В понеделник бяха разпространени видеозаписи, показващи Пригожин очевидно в Африка, която той обеща да направи "по-свободна ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР