Ръководителят на глобалната търговска политика на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви,

...
Ръководителят на глобалната търговска политика на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви,
Коментари Харесай

Европейските производители на алкохол са следващите жертви на търговската война между САЩ и ЕС

Ръководителят на световната комерсиална политика на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър разгласи, че възнамерява налагането на нови мита на европейски алкохолни производители. Това ще усили цените на артикули като английския джин и немската бира на американския пазар с 25%.

Администрацията на Доналд Тръмп употребява митата, с цел да въздейства съществени промишлености в Съединени американски щати и Европейски Съюз. С спомагателното оскъпяване производителите на вино в Калифорния и дестилериите за уиски в Кентъки, да вземем за пример, ще бъдат подкрепени, а съперниците им оттатък Океана – ощетени, написа „ Блумбърг “.

Пазарът на алкохолни питиета в Западна Европа е на стойност 332 милиарда евро, а този в Източна Европа – 92 милиарда евро, демонстрират данни на „ Статиста “. Пазарът за алкохолни питиета в Европейски Съюз е най-големият за американските артикули. Той обаче страда от политическите решения.

Износът на уиски в Съединени американски щати, да вземем за пример, е потърпевш с над 335 милиона $, откакто Тръмп стартира комерсиалната война с Европа. Страните от Европейски Съюз следват тактиката „ око за око, зъб за зъб “, съгласно която отвръщат с равни по мярка такси в съответните сфери.

Освен самите производители на спиртни питиета, алкохолната промишленост ангажира доста други бизнеси – от фермерите, които отглеждат суровината през логистичните компании до заведенията.

Въпреки че налагането на мита сред двата международни пазара стартира преди две години, проектите, въвеждани в този момент, засягат промишлености, които пострадаха съществено и по време на пандемията. Притесненията на анализатори и притежатели на бизнеси в промишлеността са, че оскъпяването на вносния алкохол ще докара до още по-висока безработица, изключително за младежите, и банкрути на по-малки предприятия.

Общото сред дестилериите и производителите на самолети

Причината за натиска на Съединени американски щати над Европейски Съюз е опитът за привършване на спор в Световната комерсиална организация (СТО) поради незаконно субсидиране на „ Еърбъс “ от Брюксел отпреди 15 години. Аналогичен проблем има и оттатък Океана с следствие за държавна помощ за „ Боинг “. Към момента няма аспект за съглашение, откакто Съединени американски щати са отхвърлили три оферти на Брюксел за последните две години.

Въпреки това пострадали са напълно разнообразни браншове като производството на скоч уиски и пивоварството.
Защо ракията измести тоалетната хартия по продажби в интернет? Данните са от най-големия търговец на храни онлайн в България
Новите мита ще са част от общия проект на стойност от 3,1 милиарда $ и евентуално ще встъпят в действие през септември. Дотогава е и срокът СТО да вземе решение дали Европейски Съюз може да наложи мита на американски артикули за 11,2 милиарда $, като компенсация за нерегламентираните дотации, насочвани към „ Боинг “.
Китай анулира краткотрайно спомагателни мита върху някои американски артикули Те трябваше да влязат в действие на 15 декември
Накрая губещи ще са всички – както американските, по този начин и европейските участници в бизнеса със спиртните питиета. За авиопроизводителите по този начин или другояче обстановката все още е задоволително тежка с пандемията, която на процедура срина въздушния превоз и банкрутира голямо количество превозвачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР