Ръководителят на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен призова за повишена

...
Ръководителят на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен призова за повишена
Коментари Харесай

Германия се опасява да не загуби ключови технологии заради китайски компании

Ръководителят на немското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен прикани за нараснала зоркост поради стъпките на китайските компании да получават и влагат във високотехнологични немски компании, като предизвести, че загубата на основни технологии може да навреди на стопанската система на страната, съобщи " Ройтерс ".

Ханс-Георг Маасен означи, че работещите в разследващите служби в началото са били озадачени от внезапния спад на китайския кибершпионаж преди към две години, само че по-късно са разбрали, че Пекин просто употребява други, законни принадлежности като да вземем за пример директни придобивания, с цел да получават достъп до немския опит и познания.

Промишленият шпионаж към този момент не е нужен, в случай че някой просто може да се възползва от демократичните стопански регулации, с цел да купи компании и по-късно да ги изпразни или разкомплектова и да получи достъп до научно-техническите познания, сподели той по време на конференция.

Маасен уточни, че Германия остава отворена за задгранични вложения, в това число от Китай, само че са нужни ограничения, с цел да бъдат непокътнати основните технологии. Той сподели, че е бил изключително смутен от придобиването на немския производител на роботи " Кука " (Kuka) от китайски компания през 2016 година, поради технологията, с която разполага немската компания.

Германските опасения бяха засилени от новината предишния месец, че китайският електропреносен оператор " Стейт грид корпорейшън ъв Чайна " (State Grid Corporation of China) се е опитал да купи дял от 20 % в немския електропреносен оператор " 50Херц " (50Hertz), а китайската компания " Джийли " (Geely) тихомълком закупи дял от 10 % в автомобилостроителя " Даймлер " (Daimler).

Маасен сподели, че задграничните вложения могат да оказват помощ за обезпечаване на работни места и облага в Германия. Но би трябвало също по този начин да се разбере, че някои директни вложения в някои технологии могат да основат риск за вътрешната сигурност, уточни той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР