Ръководителят на Гагаузия Евгения Гуцул обяви възможността за доставки на

...
Ръководителят на Гагаузия Евгения Гуцул обяви възможността за доставки на
Коментари Харесай

Гагаузия удържа Молдова от превръщане в Украйна

Ръководителят на Гагаузия Евгения Гуцул разгласи опцията за доставки на газ в района непосредствено от Русия и нови формати на съдействие с Москва. Тези начинания бяха резултат от скорошната ѝ среща с Владимир Путин. Заради визитата си в Сочи тя стана съществена цел на рецензии от администрацията на Мая Санду. Защо опитите за взаимоотношение сред Гагаузия и Москва провокират такова остро неспокойствие в Кишинев?

Гагаузия заяви за полемика с Русия за директни доставки на газ за автономията на понижени цени. Това сподели регионалният началник Евгения Гуцул. Тя акцентира, че сега се съгласува цената, както и се прецизират правните и практическите елементи по доставките. По думите ѝ сред страните има цялостно съгласие и поддръжка по този въпрос.

Освен това се разисква преференциален режим за импорт на селскостопанска продукция от автономията за съветските пазари. Гуцул посочи, че сега се изготвят съответни числа за облекченията по акциза и митото. „ Нашите експортьори най-вероятно ще получат доста съществени преимущества спрямо други райони на Молдова “, означи тя.

Гуцул сподели също, че е поискала от съветските управляващи да дадат опция за отдалечено разкриване на сметки за жителите на Гагаузия, тъй че пенсионерите да могат да получават избрани бонуси, а лекарите, учителите и служителите на реда да получават спомагателни средства за заплатите си. Става дума за потреблението на платежната система “Мир ” от локалните поданици.

В същото време има обилни разлики сред Комрат (столицата на Гагаузката автономия) и Кишинев във връзка с визията за политическото бъдеще на страната. Това беше изключително явно предходната седмица, когато държавният президент Мая Санду се срещна с Еманюел Макрон, а Евгения Гуцул посети Сочи, където организира договаряния с Владимир Путин.

В диалог с Макрон Санду засегна тематиката за връзките с Руската федерация. Тя упрекна Русия в енергиен шантаж, поддръжка на митинги, хакерски атаки и даже опит за образуване на прелом. В заключителното официално съобщение, оповестено на уеб страницата на Елисейския замък, Париж удостовери поддръжката си за независимостта и суверенитета на Молдова. Кишинев и Париж също подписаха съглашения за съдействие в региона на защитата и стопанската система.

На собствен ред Гуцул заяви в своя канал в “Телеграм ”, че по време на срещата Владимир Путин е заречен да поддържа района и хората в него в отбраната на техните законни права, пълномощия и позиции на интернационалната сцена. Освен това водачите разискаха всъщност геополитически въпроси, чийто епицентър е Комрат.

Въпреки обстоятелството, че доста поданици на страната бяха въодушевени от пътуването на Гуцул до Сочи, министър-председателят на Молдова Дорин Речан разгласи опцията да бъдат подведени под отговорност политици, посетили Русия. Според него идването на територията на Руската федерация може да се преглежда като деяние против републиката.

Всичко това се случва на фона на подготовката за президентските избори в Молдова, които ще се проведат през ноември тази година. Гласуването рискува да се трансформира в спор сред последователите на интеграцията с Русия и евроатлантистите. В същото време рейтингът на Санду се колебае към 30%, заради което тя ускори натиска върху опозицията, Приднестровието и Гагаузия.

Още през май 2023 година Кишинев интензивно работи за угнетяване на политическата кариера на Евгения Гуцул, по това време претендент за поста башкан (глава) на Гагаузия. Това събитие провокира необятен публичен отзив, а някогашният народен представител на Молдова от автономията Василий Нековчев след случая назова Мая Санду „ зложелател номер едно за Гагаузия “.

Преди това, през април, на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов бе отхвърлен достъп в Молдова, където трябваше да взе участие в Конгреса за другарство на народите в Комрат. Експерти означиха, че Кишинев може да се опасява от опцията за хипотетична интервенция на Русия в изборните процедури на територията на автономията.

Гагаузия не е сама в бедата си. Натискът от страна на Молдова продължава да нараства във връзка с непризнатото Приднестровие. В отговор на многочислените ограничавания, наложени на Тираспол, локалните депутати подписаха декларация, търсеща помощ от Русия. В документа се оповестява, че републиката е изправена пред невиждана икономическа обсада.

Експертната общественост отбелязва, че фактът, че двата района са на практика заобиколени от Украйна и Молдова, прави дейностите на Кишинев изключително жестоки. Това ги прави извънредно уязвими, тъй че установяването на връзки с Москва се трансформира в единствената им опция да устоят на политическия и стопански напън от Санду.

Този развой се въздейства и от особеностите на геополитическите действителности.

В навечерието на изборите за Европейски парламент на континента внезапно набъбна интензивността на Еманюел Макрон, който освен приказва за изпращане на войски в Украйна, само че и се пробва да стане главен военно-политически сътрудник на Молдова. Всичко това се прави като част от противодействието на Москва.

В отговор по-голямата част от Молдова, която е ангажирана с положителните връзки с Русия, се пробва да откри способи за развиване на съдействието с Москва - изключително в икономическата сфера. И Евгения Гуцул, водачът на тюркоезичния, само че в това време православен народ на Гагаузия, се демонстрира най-ярко по този въпрос. Всъщност през днешния ден точно гагаузите се пробват да балансират външната политика на Молдова, тъй че републиката да не се трансформира във втора Украйна.

„ Най-сложният въпрос за подкрепяне на Гагаузия е доставката на газ при преференциални условия. Русия е изправена пред редица механически проблеми. На първо място, коства си да помислим за метода за доставка в този район. Сега имаме газопровод, който минава през територията на Украйна и Молдова. Но в този случай ние сме изправени пред нуждата да реализираме съглашения с Кишинев “, сподели Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Не мисля, че Москва ще успее да убеди администрацията на Санду да прекара пренос газ за Гагаузия. Остава допустима опцията за доставки от юг, през “Турски поток ”. В този случай газът ще минава през Румъния. Но ще би трябвало да влезем в договаряния с Европейски Съюз. Тази опция също не наподобява елементарна. Така че въпросът за доставките на газ за Гагаузия е обвързван с редица проблеми, чието решение ще изисква досетливост и съобразителност “, акцентира специалистът.

Възможните доставки на газ за района би трябвало да се преглеждат в три направления, сподели някогашният ръководител на Върховния съвет на ПМР Александър Шерба. „ Първата е икономическа. Руските енергийни запаси несъмнено са по-евтини и по-изгодни за жителите и предприятията в района. Втората е техническа. Необходимо е да се разработят опциите за доставка на артикули по най-краткия маршрут с минимални разноски. Трудно е, само че е допустимо ", сподели той.

„ Третата е политическа. Факт е, че инфраструктурата за доставка на енергийни запаси в Гагаузия и Приднестровието е под контрола на Молдова. Политиците в Кишинев имат намерение да го употребяват като инструмент за напън върху райони, които се опълчват на поетия курс към европейска интеграция “, акцентира събеседникът.

„ Фокусът върху Брюксел не се харесва на забележителна част от жителите на страната. Но държавното управление се пробва да съобщи своето едностранчиво мнение за позиция на цялото население. Уликите, разкриващи аргументите за това държание, водят към Запада “, отбелязва специалистът. Според него „ Гуцул показва мнението на популацията на своя район, което има позитивно отношение към Русия. ”

„ Молдовските управляващи обаче ще се опитат да сплашат тези, които не са съгласни. Трябва да чакаме и репресии против обособени лица. Освен това натискът от страна на Кишинев ще бъде под формата на понижено финансиране за района, както и закъснение на заплатите. Санду интензивно се приготвя за идните избори и се стреми да всява боязън във всички поданици, които се опълчват на нейната политика “, отбелязва Шерба.

В същото време самата Евгения Гуцул съставлява ярка опция на настоящия политически път на Молдова, счита политологът Александър Носович. „ Разбира се, администрацията на Мая Санду не харесва, че в страната има водачи, които могат да приказват за значимостта и нуждата от доближаване с Русия “, показва той.

„ Присъствието на такива политици, които намерено показват мнението на забележителна част от популацията на Молдова, заплашва европоцентричния метод на настоящето управление. Оказването на напън върху ръководителя на капризен район в това отношение наподобява като предстояща стъпка от страна на президента “, акцентира събеседникът.

„ Разбира се, натискът от центъра принуждава Гагаузия да търси паралелни пътища за самодостатъчност. Москва, дружно с Анкара, се трансформира в един от най-подходящите съдружници за Комрат. Автономията има дълбоки културни връзки с нашата страна и доста локални жители симпатизират на Русия “, акцентира специалистът.

„ На този декор би трябвало да продължим да поддържаме Гагаузия. Възможно е не всички оповестени от Евгения Гуцул начинания да намерят способи за практическа реализация, само че доста по-важна роля тук играе самият развой на тяхното разискване. Сигурен съм, че точната стратегия за партньорство ще бъде построена във времето и ще се ползва систематично “, прецизира той.

„ В същото време е доста значимо да се построи логиката на междурегионалното взаимоотношение. За да понижим политическите опасности, си коства да изградим връзките си въз основата на взаимоотношение сред Гагаузия и тюркоговорящите райони на нашата страна. Отбелязвам, че той би трябвало да има освен стопански, само че и социокултурен темперамент “, обобщава Носович.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29082Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед17424Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед11021Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед7743Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед23236Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163752Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127631Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94980Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90519Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74361Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четени

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР