Ръководителят на екипа на Астън Мартин във Формула 1 Майк

...
Ръководителят на екипа на Астън Мартин във Формула 1 Майк
Коментари Харесай

От Астън Мартин искат скоростните кутии да не са част от тавана на бюджетите

Ръководителят на екипа на Астън Мартин във Формула 1 Майк Крак призна, че е водил диалози с представители на ФИА по отношение на тавана на бюджетите, защото той е на мнението, че скоростните кутии не би трябвало да се броят в това ограничаване.

По думите на люксмебуреца трансмисиите на са чак толкоз разграничаващ фактор за представянето на обособените коли и като такива те не би трябвало да попадат под ограничаване на тавана на бюджетите.
 От Макларън желаеха промени в тавана на бюджетите във Формула 1 От Макларън желаеха промени в тавана на бюджетите във Формула 1
„ Ако погледнете скоростните кутии през днешния ден и ги сравните с тези в други категории в моторните спортове ще видите, че те не са толкоз разграничаващ фактор за представянето на обособените коли. Малко или доста всички имаме идентични трансмисии, само че техните цени са стремглави, изключително, в случай че ги съпоставим с други категории.

„ Така че в света на тавана на бюджетите би трябвало да се запитаме дали е обикновено да се влага толкоз доста в толкоз комплицирана технология, която действително не ти дава никакво преимущество, тъй като всички разполагат с съвсем същата трансмисии? Реално в този момент тимовете отписват по 8-9 милиона на година единствено за скоростните кутии, а в тяхното показване няма съвсем никаква разлика.

„ Вече съм приказвал с ФИА по този въпрос и дали няма да е разумно нещата да бъдат опростени, самите скоростни кутии да станат по-просто, по-евтини и може би по-здрави. Така ще имаме потребност от по-малко трансмисии на година, което пък ще направи спорта малко по-устойчив.

„ Сега, общо в падока се харчат по 100 милиона годишно единствено за скоростни кутии, само че дали това е належащо? Затова приказвах с ФИА и мисля, че като спорт ние би трябвало да зададем тези въпроси и мисля, че ще е разумно да опростим всичко “, съобщи Крак.
 Алонсо ще получи по-добра кола за Канада Алонсо ще получи по-добра кола за Канада
Той обаче акцентира, че няма да желае цялостно стандартизиране на скоростните кутии, само че призна, че най-малко отчасти такова няма да е неприятно.

„ Списъкът по какъв начин да понижим цената на скоростните кутии може да бъде доста дълъг. Но аз мисля, че може да има здравословен компромис сред запазването на част от технологията, като диференциалите на Формула 1, които са неповторими и опростяването на други елементи. Сиймлес шифт е нещо, което може да се дискутира, броят на предавките и тяхната дължина също, а може да има и някаква стандартизация. Не бих предложим да има общоприета скоростна кутия, само че да има някакви ограничавания в дизайна и такива неща, с цел да понижим разноските “, изясни Крак.

Последното нещо, което Крак дискутира бе опцията Астън Мартин да създава лична скоростна кутия за сезон 2025. В момента отборът от Силвърстоун употребява трансмисиите на Мерцедес, които закупува дружно със задното окачване и задвижващите системи от „ Черните стрели “. Договорът сред Астън Мартин и Мерцедес изтична в края на 2025 година, след което отборът от Силвърстоун ще проработи с Хонда.
 Астън Мартин: Не сме лимитирани от частите на Мерцедес Астън Мартин: Не сме лимитирани от частите на Мерцедес
„ На доктрина можем да създадем своя лична скоростна кутия за 2025 година, само че имаме контракт с сегашния ни сътрудник до началото на 2026-та. Не би трябвало да забравяме, че в ерата на тавана на бюджетите ще бъде мъчно по едно и също време да създаваме наша трансмисия, само че и да купуваме такава. Ще бъде мъчно да създадем лична трансмисия и незабавно да реализира равнищата на показване, които имаме през днешния ден. Така че, от време позиция, ще ни бъде мъчно да създадем това за 2025 година “, сподели Крак.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР