Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов съобщи пред

...
Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов съобщи пред
Коментари Харесай

Петър Витанов: Няма да се кандидатирам за европейски депутат

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов заяви пред публицисти в Страсбург, че няма да е претендент за мандат в идващия Европейски парламент. Витанов беше избран от Eumatrix за най-влиятелния български евродепутат, а през днешния ден получи самопризнание и за най-активен представител от България в класацията „ Лидери в здравната политика “ (Health Policy leaders 2024), която мери въздействието при образуването на политики в Европейски Съюз в региона на опазването на здравето.


„ Радвам се на тази висока оценка, тъй като опазването на здравето е основна част от живота на българите и това, което одобряваме през днешния ден в Европейския парламент, ще стане част от всекидневието ни след няколко години “, разяснява Витанов.
По мотив своята работа в Екологичен потенциал и рецензиите на тясното управление на Българска социалистическа партия, че не е отчел активността си, социалистът посочи: „ Моят доклад е от няколко десетки страници и е показан на партията. Смея да настоявам, че съм един от дейните депутати. Удовлетворен съм от нещата, които съм приключил. Но най-важното – не съм отстъпил на йота от правилата си, от разбиранията си и от тези на българските леви хора, които са ме избрали. Затова желая да им благодаря за опцията “.


Пред публицистите в Страсбург, където се организира последната сесия на Европейския парламент, Витанов отговори и на въпроса, дали ще се кандидатира още веднъж.
„ Няма да вземам участие в предизборната акция. Водил съм диалози с доста хора и партии, само че реших, че сега не бих желал да се наемам. Имам доста съидейници в " Солидарна България ", съчувствува на Ваня Григорова. Имам и доста другари в " Левицата ", които ще се кандидатират. В Българска социалистическа партия също имам доста приятели. Трудно е в този миг за хора като мен, които помнят времето, когато лявото беше единно и консолидирано, да гледат по какъв начин то се разпилява и разделя “, разяснява Петър Витанов и добави: „ Оставам правилен на правилата и разбиранията си. Те постоянно са били леви “.


Витанов заяви още, че номинацията на Елена Йончева от Движение за права и свободи е била изненада: „ Уважавам Елена и решението ѝ. Ако питате дали аз бих го взел, не бих го взел “.
Петър Витанов се надява левите партии в България да съумеят да се обединят.
„ Това, което се случва сега в България, има унищожителен, разрушителен имидж и ще има трайни, тежки отрицателни последствия - репутационни, политически и стопански “, предвижда евродепутатът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР