Ръководителят на американската централна банка, който ще бъде посочен днес

...
Ръководителят на американската централна банка, който ще бъде посочен днес
Коментари Харесай

Шефът на Фед може да разтърси световната икономика

Ръководителят на американската централна банка, който ще бъде посочен през днешния ден от президента Доналд Тръмп, е възприеман за най-влиятелната персона в международната стопанска система, защото даже с малко думи е в положение провокира земетресения на пазарите, осведоми Франс прес.

Джанет Йелън, назначена от Барак Обама през 2014 година - първата жена отпред на Федералния запас, беше по-скоро дискретна, въпреки че резултатите от нейното ръководство са доста положителни: американската стопанска система регистрира съвсем цялостна претовареност и напредък от 3 на 100.

Доналд Тръмп можеше да я назначи за още един 4-годишен мандат, само че наподобява изборът му ще бъде Джероум Пауел, който към този момент е член на управителния съвет на Фед и има преимуществото по отношение на Йелън, че е републиканец като президента.

Някои от нейните прародители станаха известни с това, че с малко думи провокираха земетресения на международната стопанска система.

Най-известният образец за такова изявление е за " ирационалната еуфория " на пазарите - фраза, изречена от Алън Грийнспън през декември 1996 година. Тя неотложно провокира мощен спад на международните пазари и през днешния ден се възприема като оповестяване на спукването на балона на интернет активите през 2000 година.

Грийнспън, който ръководи американската централна банка близо 20 години, сподели по-късно, че концепцията за това му е хрумнала, до момента в който пишел изявлението си... в банята.

Бен Бърнанке, който го смени на поста през 2006 година, остава в историята освен с ръководството на последствията от финансовата рецесия през 2008-2009 година, само че и с предизвестието, може би малко жестоко, че ще настъпи краят на политиката на Фед в поддръжка на американската стопанска система.

На пръв взор почтеното му изявление, известно на британски като " taper tantrum ", с което разгласи през май 2013 година, че Фед ще понижи ( " taper " ) изкупуването на облигации за стимулиране на американската стопанска система, провокира суматоха ( " tantrum " ) на международните пазари.

Решенията за паричната политика на Фед, които се отразяват непосредствено на $ - най-голямата международна аварийна валута - също могат да опонират на икономическата политика, която желае да води президентът на Съединени американски щати, макар че точно той назначава индивида отпред на централната банка.

Един от най-впечатляващите образци е с Пол Волкър, който откакто оглави Фед през 1979 година, неотложно стартира да подвига лихвите, с цел да потисне инфлацията. В резултат на това настъпи криза в Съединените щати и по света. Тогавашният президент републиканец Роналд Рейгън обаче въпреки всичко реши да остави за още един мандат този демократ през 1983 година, защото Волкър се радваше на поддръжката на финансовите пазари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР