Ръководителят на Американската организация за интернационално развивитие Саманта Пауър каза

...
Ръководителят на Американската организация за интернационално развивитие Саманта Пауър каза
Коментари Харесай

Пратеникът на САЩ в Нагорни Карабах обезпокоен от съобщенията за насилие срещу цивилни“

Ръководителят на Американската организация за интернационално развивитие Саманта Пауър сподели във вторник, че е осведомена с " доста притеснителни известия за принуждение против цивилни " в етническия арменски анклав Нагорни Карабах и се оплака, че Азербайджан е блокирал достъпа до отцепническия район за интернационалните наблюдаващи желаят да преценяват сериозността на рецесията, написа " Политико ".

Нагорни Карабах още веднъж притегли интернационалното внимание предходната седмица, когато, с цел да принудят етническите арменски управляващи в анклава да се предадат. Оттогава близо  - от население от към 100 000.

Попитана от " Политико " дали е съгласна с предизвестията на премиера на Армения Никол Пашинян, че изселването отразява " етническо пречистване ", Пауър - някогашен откривател на геноцида - отхвърли да употребява термина.

Въпреки това, добави тя, към този момент се събират " свидетелства " " от хора, които са избягали от принуждение  и живеят със боязън под държавното управление на Азербайджан ".

" Чухме доста о безпокоителни известия за принуждение против цивилни ", продължи тя.

По средата на отговора си обаче Пауър беше прекратена от арменец, който изкрещя, че би трябвало " да каже, че това е геноцид или да се прибере. Не ти пука, стой лъжите! "

Пауър приказва на конференция на арменско-азербайджанската граница и сподели, че е била изпратена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън на задача за определяне на обстоятелствата.

Тя също по този начин разгласи средства за справяне с възходящата изключителна обстановка.

" Съединени американски щати ще дават 11,5 милиона $ филантропична помощ " , сподели тя, добавяйки, че помощта " ще бъде употребена за даване на всичко - от храна до психосоциална поддръжка ".

Според Пауър, затварянето от Азербайджан на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, " сътвори мъчителни филантропични условия ", а " офанзивите от предходната седмица направиха ужасната обстановка още по-лоша ".

Сега, съгласно арменското държавно управление, повече от 19 000 души са напуснали анклава , откогато Азербайджан отвори пътя в неделя. Хуманитарните организации се надпреварват с часовника, с цел да обезпечат храна, гориво и заслон на разселените. Докато админът на USAID говореше, открити строителни камиони, цялостни с деца и техните родители, ръмжаха около тях.

Азербайджан отхвърля неговите сили съзнателно да са наранявали цивилни. В изявление за POLITICO в понеделник ръководителят на външната политика на страната Хикмет Хаджиев настоя, че политическите, културните и езиковите права на етническите арменци ще бъдат предпазени, само че добави, че държавното управление няма да застане на пътя на етническите арменци от Карабах, в случай че решат да изоставен.

Юри Ким, изпълняващият длъжността помощник-секретар по европейските въпроси на Държавния департамент на Съединени американски щати, също се причисли към делегацията, водена от Пауър. Дни преди Азербайджан да стартира офанзивата си, тя сподели на Конгреса, че " Съединените щати няма да одобрят никакви дейности или старания - краткосрочни или дълготрайни - за етническо пречистване или осъществяване на други жестокости против арменското население на Нагорни Карабах. "

Ким обаче отхвърли да разяснява въпрос на " Политико " дали визитата е закъсняло прекалено много, с цел да се предотврати сходна покруса.

Мащабното разселване на популацията на Карабах усложни напъните за избавяне на стотици хора, ранени при детонацията на хранилище за гориво в Нагорни Карабах в понеделник вечерта, която умъртви минимум 20 души и рани стотици. Тъй като пътищата са задръстени от бягащи цивилни, Азербайджан се съгласи да разреши на арменски лекари да извършат невиждана евакуация по въздух и даде обещание да изпрати лична помощ.
 Азербайджан и Турция разискват сухопътен кулоар през Армения
Азербайджан и Турция разискват сухопътен кулоар през Армения

Ердоган и Алиев би трябвало да инспектират новомодернизирано военно оборудване в Нахичеван
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР