Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци предупреди за

...
Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци предупреди за
Коментари Харесай

Палестинската агенция на ООН казва за „умишлен опит за удушаване“ на операциите в Газа

Ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци предизвести за „ тенденциозен опит за удушаване “ на нейните интервенции в линията Газа и сподели, че това рискува да затвори всички филантропичната си работа заради липса на гориво.

Израел отхвърли да позволи доставки на гориво до анклава, който е обсадил, с аргумента, че те ще бъдат употребявани от палестинската формация Хамас за военни цели.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Бягство от ал-Шифа: Как доктор от Газа заобикаля израелските патрули, снайперисти В Газа Ахмад губи фамилията си, по-късно краката си при бомбардировките на Израел Израелските сили убиват трима палестинци след хипотетична офанзива на Западния бряг Телекомуникациите са прекратени в Газа след привършване на горивото завършек на списъка

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA) поддържа повече от 800 000 разселени хора в Газа. Според нейния общоприет комисар, Филип Лазарини, имаше риск да се наложи да спре изцяло активността си.

„ Вярвам, че има тенденциозен опит да се удуши нашата интервенция и да се сковава интервенцията на UNRWA “, сподели Лазарини в четвъртък на конференция в Женева.

„ Седмици наред умолявахме, предупреждавайки за въздействието на неналичието на гориво “, сподели той, добавяйки, че през последните няколко седмици организацията е съумяла да употребява оставащите запаси от гориво на територията.

„ Но в този момент сме на привършване “, сподели той. „ Имаме риск да се наложи да спрем цялата филантропична интервенция. “

Израел прекъсна доставките на гориво в линията Газа като част от „ цялостна блокада “ на региона, откакто бойци на Хамас от Газа започнаха офанзива против Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души, съгласно израелските управляващи.

След офанзивата Израел бомбардира палестинската територия, стартира сухопътна атака и мощно ограничи доставките на вода, храна и електричество. Повече от 11 600 души са били убити при израелското нахлуване, съгласно палестинските управляващи, в това число повече от 4700 деца.


Първият камион с гориво, който влезе в Газа, откогато Израел наложи обсадата, дойде в сряда.

UNRWA заяви, че е получила 23 000 литра (6 075 галона) гориво. Въпреки това израелските управляващи са лимитирали потреблението му извънредно за превозване на помощи, доставени от Египет.

Lazzarini сподели, че 160 000 литра (42 000 галона) дневно са нужни единствено за осъществяване на съществени филантропични интервенции.

„ Вярвам, че е възмутително, че филантропичните организации са били принудени да просят гориво “, сподели той пред кореспонденти.

Ладзарини сподели, че филантропичните условия в този момент са се влошили съществено, защото 70 % от популацията в южната част на Газа няма достъп до чиста вода, а суровите отпадъчни води са почнали да изтичат по улиците.

Горивото е належащо за работата на инсталациите за обезсоляване на вода, помпената система за отпадъчни води и пекарните.

 

По-рано в четвъртък палестинските телекомуникационни компании Jawwal и Paltel оповестиха, че тяхната мрежа е излязла от употреба в Газа, защото „ всички енергийни източници, които я поддържат “, са били изчерпани, потапяйки анклава в съвсем цялостно информационно затъмнение и съществено възпрепятствайки работата на първия служби за реагиране и незабавни случаи.

„ Това може да предизвика или форсира [разпадането на] последния останал цивилен ред, който имаме в Ивицата Газа “, сподели Лазарини за прекъсването на тока, наричайки мащаба на загубите и разрушенията в Газа „ просто поразителен “.

UNRWA сподели, че спирането на телекомуникациите „ прави невероятно ръководството или координирането на конвоите с филантропична помощ “. Той сподели, че интервенцията му по трансгранична помощ на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах с Египет – единственият отворен за доставки на помощ – ще бъде спряна в петък.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР