Ръководителите на две от засегнатите от последните американски санкции руски

...
Ръководителите на две от засегнатите от последните американски санкции руски
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ почти блокираха кредитирането на "Северен поток 2"

Ръководителите на две от засегнатите от последните американски наказания съветски държавни компании - Алексей Милер на " Газпром " (вляво) и Игор Сечин на " Роснефт ".

Още по тематиката
Санкциите против Русия поради Украйна да отпадат поетапно, предложи Зигмар Габриел
от Дневник,12 сеп 2017
Как икономическият напредък в Русия измести на назад във времето апелите за смяна
от Дневник,11 сеп 2017

Най-новите американски наказания против Русия вършат на практика невероятно набирането на средства за планове като " Северен поток 2 ", съобщи в Москсва генералният шеф на австрийската енергийна корпорация OMV Райнер Зееле. Според него евентуално ще се наложи да се преразгледат отговорностите за финансиране на строителството на газопровода, оповестява " Дневник ".

" Газпром " е единственият акционер в компанията Nord Stream 2 AG, която строи тръбопровода по дъното на Балтийско море. За финансирането му през април 2017г. бе подписано съглашение с сътрудници от няколко европейски страни - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall.

Проектът се прави оценка на 9.5 милиарда евро, от които сътрудниците би трябвало да обезпечат половината под формата на дълготрайни заеми - по към 950 млн. евро за всяки от петте компании.

Какво не разрешават глобите

Но на 2 август президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа утвърдените с внушително болшинство в двете камари на американския парламент закон за налагане на наказания против Иран, Северна Корея и Русия и ограничителен правото му да анулира ембарго без авансово координиране с Конгреса. Мотивите за наказване на руснаците е намесата им в изборите през 2016г.

Законът разрешава въвеждане на наказания от Вашингтон против всеки, който еднократно е вложил най-малко 1 млн. $ в строителството на съветски експортни тръбопроводи или е дал за построяването им съоръжение, технологи и услуги. За период от 12 месеца сумата за сходни бизнес връзки е лимитирана до 5 млн. $. Това значи, че активността на " Газпром " със задгранични сътрудници не се приключва, само че става в действителност невероятно да се вземат дълготрайни заеми от банките.

Дългосрочният резултат от такава софтуерна изолираност може да повтори обстановката в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, който изостана с десетилетия от индустриално развитите страни, разясняват специалисти, интервюирани от изданието.

На сътрудниците в " Северен поток 2 " се постанова да разчитат повече на лични средства, да работят по-тясно с съветски и азиатски банки и все пак надали ще съумеят да покрият 70% от плановото финансиране, добави Зееле, представен от деловото издание " Ведомости ". " Ако поради глобите банките не провиснал нито едно евро, значи ще търсим други източници за финансиране на " Северен поток 2 ", сподели той. Зееле удостовери, че OMV ще извърши поетите отговорности - в случай че би трябвало и със лични средства - по този начин, както и " Газпром " извършва своята част. (В усъвършенстван вид на съглашението се планува фирмите да платят 30% от плановото финансиране - бел.ред.)

Но в документи на " Газпром " се споделя, че евентуалното влияние на глобите на Съединени американски щати върху активността в Европа и ориста на интернационалните ѝ планове " доста зависи от наличието на дейностите на президента и на министъра на финансите на Съединени американски щати ", които ще бъдат подхванати при осъществяването на този закон ". Оценката на последствията към момента не е завършила.

Колко е получил " Газпром " до момента

В доклада за първото полугодие се споделя, че през юли " Северен поток 2 " е получил 324 млн. от петте упоменати партньорски компании от Европа под формата на дълготрайни заеми. Останалото трябваше да бъде преведено до 2019г. против годишна рента от 6%.

През юни Александър Медведев, зам.-председател на " Газпром " твърдеше, че е завършено организирането на финансирането и че планът е получил от задгранични компании " над 1 милиарда евро ".

Всички участници в строителството са решени да завършат плана при всички условия, даже в случай че би трябвало 100% от заемните средства да са наши лични, добави Зееле на конференция във връзка съвещанието на Руско-германската външнотърговска палата. " Именно в този момент би трябвало да проявим неотстъпчивост и да покажем, че няма да се откажем от този план ", цитира думите му РБК.

Източник на деловата съветска организация, непосредствен до акционерите, споделя, че на процедура нищо не се е трансформирало, американските банки никой не се е канил да притегля към плана и наподобява от OMV се пробват да изчислят бъдещи опасности. Но логиката на глобите е, че задгранични банки и компании рискуват при финансиране на " Газпром " да се лишат от достъп до американския пазар.

Зееле изясни, че европейски представители водят интензивни диалози с Министерството на финансите на Съединени американски щати, с цел да понижат оптимално последствията от закона за глобите. " Всичко ще стане ясно в идващите няколко седмици или месеци ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР