Раковите заболявания са по-скоро причинени от начина на живот и

...
Раковите заболявания са по-скоро причинени от начина на живот и
Коментари Харесай

Учени: Ракът не е само лош късмет, зависи и от начина на живот

Раковите болести са по-скоро породени от метода на живот и външни фактори, в сравнение с " неприятен шанс ". Това считат учени, представени от Би Би Си. 

Изследване, оповестено в медицинския вестник Nature, доближава до извода, че едвам сред 10 и 30% от типовете рак са породени от естествените способи, по които тялото ни функционира или на " шанса ". 

Раковите заболявания пораждат, когато клетките на тялото започнат да се разделят " като луди ", неконтролируемо, изясняват учените. Това може да бъде породено от така наречен " вродени фактори ", които са част от метода, по който тялото оперира. Например, подобен риск съществува всякога, когато дадена клетка се дели. Другите вероятни аргументи са така наречен " външни фактори ", като пушенето, UV лъчите, замърсяването и несъразмерното тегло.

Последната теза, препоръчана от учените, преглежда ролята на вътрешните и външните фактори. Според откриватели от центъра за ракови изследвания Stony Brook в Ню Йорк, от 70 до 90% от риска да придобием раково заболяване се дължи на външните фактори. " Външните фактори играят огромна роля и хората не могат да се крият зад неприятния шанс ", акцентира шефът на центъра доктор  Юсуф Ханун. " Не може да пушат и да споделят, че е неприятен шанс, че имат рак ", добавя той и съпоставя болестта от рак с съветска рулетка - в случай че имаш няколко нездравословни фактора, към този момент патронът в пищова не е единствено един, а са няколко. 

Д-р Ема Смит от Cancer Research изтъква, че здравословни привички, като неналичието на тютюнопушене, задържането на обикновено за растежа тегло, консумирането на здравословни артикули и понижената приложимост на алкохол, не са безспорна гаранция против раковите болести, само че въпреки всичко те доста понижават риска от развиването на такива.

Източник: Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР