Раковите заболявания са първата причина за смъртни случаи в ЕС,

...
Раковите заболявания са първата причина за смъртни случаи в ЕС,
Коментари Харесай

КНСБ: Около 1500 души годишно умират от ракови заболявания, свързани с работата

Раковите болести са първата причина за смъртни случаи в Европейски Съюз, свързани с работата: 52 на 100 от годишните смъртни случаи, свързани с специалността, понастоящем се дължат на свързани с работата ракови болести, до момента в който 24 на 100 са вследствие на заболявания на сърдечносъдовата система, 22 % - на други болести, и 2 на 100 - на пострадвания. Близо 30 типа рак са свързани с работното място, сочат още изследвания на Международната конфедерация на профсъюзите, които заяви Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Близо 120 000 души в Европейски Съюз умират всяка година от злокачествено заболяване, обвързвано с работата. Произтичащите от това годишни разноски в целия Европейски Съюз за опазване на здравето и загубите на продуктивност се правят оценка сред 4 и 7 милиарда евро, добави водачът на КНСБ.

Смята се, че от 2 до 8 % от раковите болести са свързани с канцерогенни субстанции на работното място.

По данни на Националния център по публично здраве и разбори, в България общо 350 000 души са заболели от рак, като всяка година се записват нови над 30 000 случаи, сподели Пламен Димитров. По думите му, в нашата страна липсва национална статистика какъв брой хора са болни от рак, обвързван с работата. Но може да се пресметна, че сред най-малко 7000 и 28 000 български служащи заболяват годишно от рак на работното място.

Последните изчисленията на Международната организация по труда демонстрират, че в България има 1445 смъртни случая от професионални ракови болести за 2014 година и 1498 - за 2017 година, сподели доцент Катя Вангелова от Националния център по публично здраве и разбори, представена от Българска телеграфна агенция.

КНСБ стартира акция " Да спрем рака на работното място ", посредством която този проблем да стане важен за обществото, да има ограничения за предварителна защита и да се понижат рисковете за злокачествени болести на работното място. Кампанията е ориентирана към предприятия в браншове с нараснал риск - в металургията, в строителството, в химията, в селското стопанство, в опазването на здравето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР