Ръкописът на Петър Богдан Бакшев За древността на бащината земя

...
Ръкописът на Петър Богдан Бакшев За древността на бащината земя
Коментари Харесай

Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България догодина

Ръкописът на Петър Богдан Бакшев " За древността на бащината земя и за българските каузи " ще бъде изложен за пръв път в България през идната година по самодейност на президентската институция, оповестиха от прессекретариата на президента.

Представянето в страната ни на откритото в Италия историческото произведение е разисквано от президента Румен Радев и министъра на културата Кръстю Кръстев на среща на " Дондуков " 2 с присъединяване и на шефа на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " проф. Красимира Александрова.

Историческия етюд, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан, е благосъстоятелност на италианската община Модена и се съхранява в локална изложба.



" Представянето на ръкописа на Петър Богдан в България е извънредно събитие за нашата история, просвета и еднаквост ", разяснява Радев. По думите му триумфът на самодейността изисква положително взаимоотношение сред всички виновни институции. Министърът на културата е подготвен да поддържа това начинание за разпространение на българското историческо и културно завещание.

От 2020 година президентсството работи за представянето пред българската общност на ръкописа, който има огромно значение за построяването на културната памет и националната еднаквост на нашия народ. По време на посещението на държавния глава във Ватикана през 2021 година папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин декларират пред Румен Радев поддръжката си за самодейността при аудиенцията с Румен Радев. Президентът е разговарял по тематиката и с италианския си сътрудник Серджо Матарела, който също е приел концепцията.

Ръкописът " За древността на бащината земя и за българските каузи " е приключен към 1667 година - към век преди " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски от 1762 г. Дълго време не са открити истинският ръкопис или печатен образец на трактата, като едвам през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива мемоари на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР