Ръкопис в съавторство на Алберт Айнщайн, предлагащ рядка представа за

...
Ръкопис в съавторство на Алберт Айнщайн, предлагащ рядка представа за
Коментари Харесай

Оцелял "почти по чудо" ръкопис на Айнщайн бе продаден в Париж за $13 млн.

 mymotto
Ръкопис в съавторство на Алберт Айнщайн, предлагащ рядка визия за мисленето на именития физик, довело до неговата обща доктрина на относителността, беше продаден на търг във вторник за 11.7 млн. евро (13.17 млн. долара) с всички налози и такси.

Аукционна къща " Кристис " оцени цената на ръкописа на сред 2 и 3 млн. евро.

Близо 54 страници хартия, към половината цялостни с почерка на Айнщайн, са един от единствено двата известни работни документа, в които мислителят се приближава до известната си доктрина, написа " Ройтерс ".

Теорията на относителността поставя основите на актуалната космология и технологии като GPS навигацията.

Ръкописите са били у швейцарския физик Микеле Бесо, непосредствен другар и сътрудник на Айнщайн в университетския живот. Бесо работи по текста сред 2013 и 2014 година " Това също го прави изключително значим, като се има поради, че работните документи на Айнщайн преди 1919 година са извънредно редки ", споделя Венсан Белоа, специалист в " Кристис " и хазаин на търга в Париж. " Айнщайн е човек, запазил доста малко бележки, тъй че самият факт, че ръкописът е оживял и е стигнал до нас, към този момент го прави безусловно невероятен ", добави той.

 Оцелял
© Reuters

Предвид навика на Айнщайн да изхвърля бележките от работата си, ръкописът оцелява " съвсем по знамение " с помощта на приятеля му, отбелязва " Вашингтон пост ".

Ръкописът се състои основно от безкрайни калкулации с черно мастило върху набръчкана, леко пожълтяла хартия. Той оспорва известния облик на Айнщайн като безспорен талант, тъй като демонстрира, че даже той - най-малко от време на време - е правил неточности.

"Айнщайн прави неточности в този ръкопис и това съгласно мен в прочут смисъл го прави още по-велик. Виждаме постоянството, мисълта, която е била в развой на създаване, която се поправя и пренасочва. "
Венсан Белоа,
"Кристис "

През май ръкописно писмо, в което Айнщайн загатва известното си уравнение E=mc² - част от по-ранната му доктрина на специфичната доктрина на относителността - беше продадено за близо 1 млн. евро в Съединените щати. Това е над три пъти прогнозната му цена.

Обща доктрина на относителността, оповестена през 1915 година, е гражданска война в актуалната физика. В нея Айнщайн за първи път разказва гравитацията като геометрично деформиране на пространството и времето - изобретение, което остава годно.

От " Кристис " не разкриха името на купувача.

За доста по-малки суми се продадоха през 2017 година и - през 2018.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР