Русия изстреля кораб за кацане на Луната в първата лунна мисия от съветската ера

...
Ракета, носеща кораб за кацане на Луната, изстреля в петък
Коментари Харесай

Ракета, носеща кораб за кацане на Луната, изстреля в петък по време на първата руска лунна мисия от почти 50 години, надпреварвайки се да кацне на спътника на Земята преди индийски космически кораб.

Изстрелването на кораба Луна-25 до Луната от руското космодрум Восточни е първото за Русия от 1976 г., когато беше част от Съветския съюз.

Очаква се руският лунен апарат да достигне Луната на 23 август, приблизително същия ден като индийски кораб, който беше изстрелян на 14 юли. Руският космически кораб ще отнеме около 5,5 дни, за да пътува до околностите на Луната, след което ще прекара три до седем дни в орбита на около 100 километра ( 62 мили), преди да се отправи към повърхността.

Само три правителства са успели да кацат успешно на Луната: Съветския съюз, Съединените щати и Китай. Индия и Русия се стремят първи да кацнат на южния полюс на Луната.

Роскосмос, руската космическа агенция, заяви, че иска да покаже, че Русия „е държава, способна да достави полезен товар на Луната“, и "осигуряване на гарантиран достъп на Русия до повърхността на Луната."

"Изследването на Луната не е целта", каза Виталий Егоров, популярен руски космически анализатор. „Целта е политическа конкуренция между две суперсили — Китай и САЩ — и редица други държави, които също искат да претендират за титлата космическа суперсила.“

Санкциите, наложени на Русия, след като нахлу в Украйна, го правят по-труден за него достъп до западни технологии, което се отразява на космическата му програма. Луна-25 първоначално беше предназначена да носи малък луноход, но тази идея беше изоставена, за да се намали теглото на кораба за по-добра надеждност, казват анализатори.

„Чуждестранната електроника е по-лека, местната електроника е по-тежка, “, каза Егоров. „Докато учените може да имат задачата да изучават лунната вода, за Роскосмос основната задача е просто да кацне на Луната – да възстанови изгубения съветски опит и да се научи как да изпълнява тази задача в нова ера.“

Луна-25 изстреля от космодрума Восточний в Далечния изток на Русия, според видео емисия от Роскосмос.

Космодрумът е любим проект на руския президент Владимир Путин и е ключов за усилията му да превърне Русия в космическа суперсила и да премести руските изстрелвания от космодрума Байконур в Казахстан.

Предишен Опитът на Индия за кацане на южния полюс на Луната през 2019 г. приключи, когато спускаемият апарат се разби в повърхността на Луната.

Лунният южен полюс е от особен интерес за учените, които смятат, че постоянно засенчените полярни кратери може да съдържат вода. Замръзналата вода в скалите може да бъде трансформирана от бъдещите изследователи във въздух и ракетно гориво.

„Луната е до голяма степен недокосната и цялата история на Луната е написана на лицето й“, каза Ед Блумър, астроном в Кралската обсерватория на Великобритания, Гринуич. „Той е девствен и не прилича на нищо, което можете да получите на Земята. Това е собствена лаборатория.“

Луна-25 трябва да вземе проби от лунни скали и прах. Пробите са от решаващо значение за разбирането на околната среда на Луната преди изграждането на каквато и да е база там, „в противен случай бихме могли да строим неща и да се наложи да ги затворим шест месеца по-късно, защото всичко е ефективно пясъкоструйно“, каза Блумър.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР