Ракът на маточната шийка е не по-малко важна тема, на

...
Ракът на маточната шийка е не по-малко важна тема, на
Коментари Харесай

Рак на маточната шийка: превенция, симптоми и лечение

Ракът на маточната шийка е не по-малко значима тематика, на която би трябвало да се обърне нужното внимание. Това е един от най-честите злокачествени тумори при дамите. Д-р Крумов, каква е честотата на това заболяване и има ли възраст, която е по-засегната?

Ракът на маточната шийка е определян като рак на младите, тъй като заема второ място по периодичност измежду дамите на възраст сред 15 и 44 години. Нарастването на заболеваемостта е най-изразено в две от възрастовите групи - при дами на възраст от 30-39 година и 40-49 година За разлика от тях темповете на повишаване на заболеваемостта при дами над 60 години и при 20-29-годишните са относително ниски.

Според Националния раков указател към 65% от диагностиоцираните пациентки са в I и II клиничен стадии, 30% са в III и IV стадии и извънредно малко са с СIS (carcinoma in situ) и CIN (интраепителна неоплазия).Това е още една отрицателна наклонност в епидемиологията на болестта в България.

Колко постоянно би трябвало да се вършат рутинни прегледи и постоянно ли може да се хване ранен стадии на болестта при един естествен гинекологичен обзор?

Доказано е, че този вид рак има относително постепенно развиване. Този факт спомага за ранната му диагностика и съответно лекуване. Цитологично проучване под формата на PAP- тест или течно- основана цитонамазка, комбинирани наложително с колпоскопия са златен стандарт за вторична профилактика. Комбинацията от тях разрешава на акушер-гинекологът да дефинира шийката като здрава. При липса на мотив за по- интензивно наблюдаване, подобен скрининг се прави на 12- 18 месеца. ДНК- типизацията на HPV е целесъобразно да се включва в скрининга през към 2-3 години. Ако резултатът от пробата е негативен, то Вие имате доста невисок риск за развиване на карцином в идващите 5-10 години.

Има ли предварителна защита и какъв брой значима е тя?

Първичната профилактика или имунизацията е главен пункт в предварителната защита на тази патлогия. В международен мащаб тя се прави при момчета и девойки, които още не са почнали половия си живот на възраст сред 9- 13 години. Доказано е, че имунизацията понижава заболеваемостта с към 70 %. Вторичната такава, както обясних включва разработване на скрининг, включващ цитологично проучване, колпоскопия и преценка за ДНК- типизация. Като КОЛПОСКОПИЯТА е наложителното допълнение към него, тъй като цитонамзката е проучване с към 50% специфика.

Доказани рискови фактори са ранно начало на сексуален живот, честа промяна на сътрудници, наднормено тегло, тютюнопушене.

Има ли признаци, които могат да ни кажат, че имаме проблем?

Предраковите промени и ранните стадии на рака на маточната шийка нормално са асимптомни. Такива се появяват в по- напредналите случаи, когато възможностите за сполучливо лекуване са по- дребни. Първи проявления най- постоянно са кървенето отвън цикъл, посткоиталното кървене или такова по време на гинкекологичен преглед; като добавка може да има болки в таза, диспареуния, загуба на тегло.

При фамилна обремененост би трябвало ли да зачестим срещите с гинеколог?

През осемдесетте години на 20 век немският професор Харалд Цур Хаузен открива HPV (човешки папиломен вирус) в предраковите лезии на маточната шийка, като се разказва дейна транскрипция на вируса в раковите кафези. С тези открития се отхвърлят версиите за фамилна обремененост при рака на маточната шийка. Това му революционно изобретение го удостоява с Нобелова премия за медицина през 2008 година.

Какви са първите стъпки след слагането на такава диагноза?

Диагнозата за рак на маточната шийка се слага посредством хистологично проучване (Прицелна биопсия или цервикално абразио), положителната здравна процедура изисква това да стане под колпоскопски надзор и в амбулаторни условия. След слагане на диагноза и избрана хистологична верификация на тумора, идната стъпка на лекаря е да дефинира стадия на заболяването. На първо място това става, посредством гинекологичен обзор, определяйки размера на шийката и ангажираността на прилежащите й детайли към процеса. Назначава се нагледно проучване, като се предлага това да е компютърна томография на стомах и дребен таз с контрастност, както и туморен маркер SCC (сквамоцелуларен карциномен антиген).

Поставянето на точния етап на заболяването дефинира метода в лекуването ѝ.

Какви са методите за лечение и другите стадии?

Преканцерозите на маточната шийка се третират сполучливо в амбулаторни условия посредством разнообразни деструктивни техники. Използват се аблативни техники, LLETZ (lesion only resection); LLETZ – конизации; лезиите могат да бъдат поправени и посредством лазерна техника. Добрата здравна процедура изисква всички тези процедури да се правят под колпоскопски надзор.

Веднъж достигнал до етап на инвазивен карцином, процесът стартира своето локално развиване и разпространяване в прилежащи структури или далечни такива по лимфогенен механизъм и по- рядко по кръвен.

Лечението в ранните етап на болестта е посредством първична хирургия и следваща адювантна терапия. В напредналите стадии се стартира с предоперативна лъче- химиотерапия и на втори стадий е хирургичното лекуване.

При съответно извършено лекуване прогнозата при рака на маточната шийка е относително добра, като общата 5-годишна преживяемост съгласно другите създатели е в границите от 46 до 81%, като варира от 100% при CIS, 80-96% при I-ви ст., 60-75% при II-ри ст., 30-40% в III-ти ст. и в 0-15% при IV-ти етап.

Лечение на рецидивите и метастатичните случаи

Локалните рецидиви се третират посредством перкутанна лъчетерапия. Тазовите такива след могат да се лекуват хирургично през есктирпация на рецидив до тазова екзентерация.

Какви са Вашите препоръки към дамите?

В народен мащаб върви правенето на народен антираков проект, който да урегулира имунизацията и скрининга за предварителна защита на раковите болести от гинекологичен генезис. Работещите стратегии в западна Европа и Съединени американски щати демонстрират висок % намаляване на случаите на карцином на вулва, влагалище и маточната шийка.

Съветвам пациентките да не пропущат скрининговото проучване на маточната шийка, като с изключение на цитологично проучване, да желаят от своя акушер-гинеколог и колпоскопско такова, с цел да са спокойни и сигурни за здравето на своята шийка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР