Раждането на лъвчетата съвпада с шумен панаир на метри от

...
Раждането на лъвчетата съвпада с шумен панаир на метри от
Коментари Харесай

Шокиращи разкрития след стъпкване на лъвчета в зоопарк

Раждането на лъвчетата съответствува с гръмък панаир на метри от зоокъта преди две седмици. Майката ги изоставя и те безусловно са стъпкани от възрастните лъвове преди дни.

Според ветеринарите шумът и стресовите фактори от панаира са довели до случката.

Двете лъвчета Масуд и Тереза имат доста дребни шансове да оцелеят, сподели пред bTV Любомира Кривошиева, шеф на фондация „ Дивите животни”, които сега се грижат за двете животни.

Бебетата са били три, едното е умряло още в зоопарка, другото е докарано в София в съвсем безжизнено положение и третото е относително добре.

Въпреки това фактът, че са отхвърлени от майка си и не са приемали мляко от нея, води до невисок имунитет и ниски шансове да се оправят.

Любомира Кривошиева разяснява, че казусът сподели редица проблеми с грижата за животните в Разград. Оказва се, че зоопаркът няма ветеринар и е допустимо гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда, уточни Кривошиева.

Майката и бащата пък са брат и сестра – блудничество, което може да докара до недостатъци в поколението.

„ Шокира ме, че те желаят да имат потомство в зоопарка още и още. Искат да си създадат лъвски прайд или да имат лъвчета за замяна и продажба. Преди две години зоопаркът е предложил новородени лъвчета на търг. Законът го не разрешава изрично”, съобщи още специалистът.

Не съм ходила в Разград, само че това което виждам и слушам е, че там изискванията са отвратителни – живеят на бетон, в тесни кафези, има доста заболели животни и умряли от мраз, добави тя.

Кривошиева разяснява още, че огромен проблем е неналичието на специалисти у нас, които да оказват помощ с грижата за оживелите лъвчета.

„ Съветваме се с всеки с повече опит от нас. Със софийския зоопарк сме в непрестанен контакт с гледачите на огромни котки. За нас е оригиналност и се оказва, че у нас няма кой знае какъв опит с това”, сподели тя.

Предстои Министерство на околната среда и водите да реши ориста на двете лъвчета и експертите се надяват те да не се връщат в зоопарка. Категорично майка им няма да ги одобри и шансът им да оцелеят е дребен.

Лицензът на зоопарка в Разград е изминал още през 2014 година Според общината проблем с изискванията на животните няма, нито панаирът е повлиял на държанието им. В момента се приготвя документите за нова процедура по лицензиране на зоокъта в града, а Министерство на околната среда и водите стартира инспекция по случая.

Проверка на районната екоинспекция обаче e посочила, че липсват благоприятни условия за развъждане на поколение. Въпреки това – държавните институции нямат пълномощия да лимитират размножаването на лъвовете в Разград.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР