Рагнар Лодброк е един от най-известните, ако не и най-известният,

...
Рагнар Лодброк е един от най-известните, ако не и най-известният,
Коментари Харесай

Песента на смъртта: Последните думи на най-великия викингски вожд

Рагнар Лодброк е един от най-известните, в случай че не и най-известният, викингски воин, съществувал в миналото. Той е фамозен крал на Дания и Швеция. Много източници са разказвали в детайли за него, в това число исландските саги, старонорвежката лирика е написана през епохата на викингите, както и някои модерни летописи. За тази именита фигура приказват и скандинавските митове.

ПРЕДСТОЯТ СПОЙЛЕРИ!

В хитовия сериал " Викинги " крал Рагнар Лодброк (Травис Фимел) се завръща в Категат след толкоз доста години с огъня на отмъщението в мозъка си. Той е твърдо решен да отмъсти и е подготвен за деяние, без значение какво ще се случи. Той се пробва да превземе още веднъж Париж след съкрушителното проваляне. Но личният му брат Роло (Клайв Стендън) работи против него и той се отдръпва от отговорността на краля.

Рагнар се завръща в Категат, с цел да отмъсти на британския крал Екберт за разрушеното от него населено място в Уесекс преди години. След като научава за разрушеното населено място обаче, хората към този момент не желаят да го следват.

Когато Екберт го разпитал за вярата му в боговете, Рагнар признал, че към този момент не се интересува от тях. Но защото знае, че синовете му към момента имат вяра ревниво в боговете и техните благословии, той желае да им остави нещо за спомен. Той възнамерява героична тирада за Валхала и боговете, която да им каже, откакто си отиде от този свят.

По заповед на Рагнар Екберт го предава на крал Аеле. Кралят го кара да бъде обичай до гибел, а в средата на челото му е издълбан кръст. След това той произнася речта, която е възнамерявал от самото начало.



След това той е хвърлен в яма със змии и е оставен на тяхната благосклонност. И всеки може да си направи извод какво следва по-късно. Змиите хапят и отровата им дефинитивно го убива.

След като синовете му научават за гибелта на татко си, те се завръщат в Англия с Великата езическа войска. Екберт избира да се самоубие, а крал Аеле е погубен от Бьорн Айронсайд, най-възрастният от синовете на Рагнар. Отмъщението на Рагнар е цялостно. 

Планът на Рагнар постоянно е бил подобен, че да обезпечи гибелта му. Той знаел, че ще почине сега, в който стъпи в Уесекс. Това обаче не го възпира ни минимум. За него отмъщението било доста по-ценно от личния му живот.

Много правдоподобно, да! Смъртта му е била съвсем същата, в случай че се има вяра на легендите. Датският историк Саксо Граматик написа в " Gesta Danorum ", че Рагнар Лодброк намира гибелта си в ръцете на англосаксонския крал Аела от Нортумбрия. След като бил хванат от крал Аела, Рагнар Лотброк бил хвърлен в яма със змии и се поддал на отровата им.

" Песента на гибелта на Рагнар ", известна още като " Песента на гарвана " или " Кракумал ", е поема, в която се споделя за гибелта на Рагнар. Смята се, че поемата е изпята от Рагнар от змийската яма, като споделя за живота и борбите му и предсказва възможното му възмездие и възкачване в залите на Один.

Песента за гарвана отразява нордическата религия в цикличността на живота и гибелта. В стихотворението Рагнар размишлява за идната си гибел и за вярата си, че ще бъде посрещнат в залите на Один, бога на войната и гибелта. Последният ред на стихотворението: " Смеейки се, аз ще умра ", е мощно удостоверение за смелостта на Рагнар и приемането на ориста му.

Тя е основана през XII век в Исландия и се състои от 29 строфи с по 10 реда всяка. Томас Пърси и преподобният Джеймс Джонстън (само първите 13 строфи) изиграват неоценима роля в превода на поемата на британски език.

Именно тази поема е в основата на заключителната тирада на Рагнар Лотброк във " Викингите ". Двадесет и третата строфа от това стихотворение е прочетена на старонорвежки език и в епизода " Най-добре плануваните проекти " (The Best Laid Plans).

13-та строфа от тази поема е употребена особено по време на гибелта на Рагнар във " Викингите ". Разбира се, взети са няколко строфи и преводът е свободен, само че се реализира същата цел. Това са истинските редове от поемата:

Ние сечехме с бран!

С цялостна наслада си отивам! Да видя Валкиржар, преди малко излязла от залите на Один!

На високо място измежду героите ще пия жълтата медовина.

Аезирите ме приветстват. Смеейки се на драго сърце, аз загивам!

Така че, както можете да видите, че сериалът е бил доста прецизен, когато става въпрос за адаптиране на гибелта на Рагнар Лотброк и неговата героична тирада. Те освен са се справили чудесно с разбирането на изходния материал, само че и осъществяването е направено майсторски.

Рагнар Лодброк, именитият викингски крал, не заслужава нищо друго. Герой до самия край.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР