Рафинерията в Бургас е проектирана да работи с петрол сорт

...
Рафинерията в Бургас е проектирана да работи с петрол сорт
Коментари Харесай

Зам.-шефът на Лукойл Нефтохим Бургас: Готвим се за отпадането на дерогацията

Рафинерията в Бургас е проектирана да работи с нефт вид " Уралс ". Тя може да преработва и други горива, само че при избрани условия, тъй като става дума за цикъл - необходим е асортимент от многочислените сортове нефт. Това сподели Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас ", по време на кръгла маса в Гранд Хотел София " Горива и енергийна сигурност ". Организатори на събитието са от осведомителния портал 3Е News и специалистът по енергийна политика Славчо Нейков.

Рафинерията е опитала с 16 типа горива, като гръбнакът постоянно е бил " Уралс ". За задачата е нужно и построяването на резервоарен парк, който да обезпечи непрекъснатост на процеса, сподели Величков.

Александър Величков дефинира поканата и присъединяване си на форума като " рядка опция да бъде чута компанията, тъй като никой не ни вика и не ни търси мнението ". Връщайки се към готвеното прекосяване към използването на неруски нефт, представителят на рафинерията съобщи, че кратковременен потрес при доставките не може да бъде избегнат. Той разгласи, че от компанията са срещнали " добросъвестно " със своето мнение за прехода министрите на енергетиката, финансите и стопанската система.

Въпросът за подмяната на съветския нефт е дали можеш да осигуриш сигурни доставки и на каква цена, уточни Величков. " В момента доставките през Черно море стават в границите на 36 часа. Когато не си в Черно море, доставката ти е до 600 часа, като повече от 80-хиляден танкер не може да дебаркира в Бургаския залив, а танкери над 140 000 тона не могат да минават през Босфора ", изясни той. 

Членът на надзора на бургаската рафинерия изнесе данни за направените вложения от 2000 до 2022 година - за модернизиране на главните съоръжения в рафинерията са вложени 1 милиард щатски $ в интервала от 2000 до 2010 година. Направените вложения в хидрокракинг са 1,5 милиарда щатски $, вложени в годините от 2011 до 2015-а. Цялостно вложенията от 2000 до 2022 година са за 3,4 милиарда щатски $.

Актуални са вложенията към идващия стадий на декарбонизиране на рафинерията, свързани със зелен водород и развиване на полимерите.

В резултат на вложенията през годините, " Лукойл Нефтохим Бургас " е измежду най-модерните уреди в тежката промишленост и с един от най-високите показатели по Соломон от 14,7, при над 6 в годините на придобиването ѝ от " Лукойл ". Индексът по Соломон служи за съответно съпоставяне на бранша, като цитираната към този момент стойност демонстрира благоприятни условия за по-сложна преправка и по-висока доходност, уточни Величков.  

По думите му нормата на облага при преработката на нефт се свива с настъпването на зеления пакт, а в по-добра форма за оцеляване са преработващи мощности като част от отвесно интегрирана група. Той дефинира изострящата се конкуренция като дълга игра на " последно оживелия ", за което оцеляване са нужни непрестанни вложения. В други елементи на света, като в Австралия, държавното управление субсидира бранша, с цел да може да оцелее, уточни още той.

" В България дейностите са ориентирани към съсипването ѝ ", заключи представителят на " Лукойл Нефтохим Бургас ", наричайки " волунтаристични " решенията за анулация на дерогацията.

В експозето си Александър Величков загатна неведнъж израза " политически дъвки " и тиражирането на погрешни тези за компанията в общественото пространство.

На въпрос на Българска телеграфна агенция, дали има и кои са " дъвките " по тематиката за " Лукойл Нефтохим Бургас ", депутатът Венко Сабрутев от парламентарната група на " ПП-ДБ " и член на Комисията по енергетика в Народното събрание, който също участва на събитието, отговори, че позицията на ПГ е безапелационна и ясна. 

Дерогацията стана факт с помощта на кабинета " Петков ", уточни Сабрутев. " Нашата политика е безусловно консистентна. Да, ние сме за отпадане на дерогацията, само че това не би трябвало да повлияе на цените на горивата, да докара до недостиг на горива. Отпадането ѝ би трябвало да стане гладко и по тази причина подкрепихме решението на Народно събрание за гладко прекосяване към 100 % неруски недопечен нефт. Така осигурихме на " Лукойл " спокойствието, само че в същото време дадохме доста ясна времева рамка като страна, с цел да могат да продължат умерено със своя бизнес, пазарът да бъде обезпечен с евтини горива и да има такива, и да не допуснем неестествен растеж на инфлацията ", сподели той.

Според Сабрутев идните данни за инфлацията в България ще покажат растеж на цените под 5 на 100.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР