Рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас“ е работила през миналата година с

...
Рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас“ е работила през миналата година с
Коментари Харесай

Половината от преработения нефт в Нефтохим“ през 2021 е бил неруски

Рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ е работила през предходната година с 50 % неруски нефт.

Това стана ясно от думите на шефа на Агенция „ Митници “ Павел Геренски, който се изрече по време на днешното съвещание на парламентарната Комисия по енергетика.

„ Към днешна дата рафинерията работи с малко над 88 % съветски нефт. За предходната годината това количество е 50 на 100 “, уточни той. 

Според ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание и народен представител от парламентарната група на „ ГЕРБ-СДС “ Делян Добрев напълно са непотребни причините, че рафинерията не може да работи с различен нефт, с изключение на съветски в случай, че през предходната година е работила с 50 % неруски нефт. Той смята, че повода тази година рафинерията да работи съвсем напълно съветски е, че от началото на войната в Украйна съветският нефт е поевтинял с 30-40 % спрямо останалите сортове.

„ Фактът, че предходната година тази рафинерия е работила единствено с 50 % съветски нефт значи, че е допустимо

тя да работи и следващата година с 50 % съветски нефт, който да си остава за каузи на вътрешния пазар, тъй като той е към 50 % “,

посочи Добрев. Затова той не схваща причините, че рафинерията може да спре да работи, тъй като ще се ограничи износът на горива от съветски нефт. Той е на мнение, че единственото, което ще се получи е, че свръхпечалбите ще бъдат по-малки, тъй като 50 % от горивото ще бъде на 30-40 на 100 по-висока цена. Затова от „ ГЕРБ-СДС “ оферират приходите да се съберат във Фонда за енергийна сигурност.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова сподели обаче, че

има заплаха рафинерията да спре работа, в случай че се забрани тя да изнася остатъчните артикули, модифицирани от съветски нефт, тъй като тя няма къде да ги съхранява.

По данни на Делян Добрев от суровия нефт излизат 50 % бензин, 35 на 100 дизел, а останалите артикули са към 15 %.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на „ Демократична България “ сподели, че 80 млн. лв. досега са изплатени на „ Лукойл Нефтохим “ като обезщетения за високите цени на тока.

След тази полемика парламентарната Комисия по енергетика не одобри Проект на решение за използване на дерогацията от 5 декември 2022 година с оглед понижаване цените на горивата на вътрешния пазар. Според плана на решение

би трябвало да се вкара режим на следене на горивата и нефтопродуктите, създадени в България от съветски недопечен петрол.

Режимът на следене би трябвало да подсигурява осъществяване на дерогацията, предоставена на България от Съвета на 3 юни 2022 година, с цел да може създадените от съветски недопечен петрол горива и нефтопродукти да се продават единствено на българския пазар. Като мярка по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата се предлага облагане с спомагателен налог на свръхпечалбите както за 2022 година, по този начин и за 2023 година на сдруженията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР