Радиобалетът Нонумент 2.0 ще бъде представен за втори път във

...
Радиобалетът Нонумент 2.0 ще бъде представен за втори път във
Коментари Харесай

Интерактивен спектакъл днес край паметника на Почивка

Радиобалетът " Нонумент 2.0 " ще бъде показан за повторно във Варна на 18 март (събота) от 14:00 часа на Паметника на Българо-съветската дружба, напомня Moreto.net.

Спектакълът, който е продукция на Драматично-куклен спектакъл " Васил Друмев " - Шумен и Inform Bureau Associationе, е номиниран за националните награди " Икар " в категория " Съвременен танц и пърформанс ".

Входът е свободен.

Радиобалетът бе показан за първи път в морската столица на 15 октомври 2022 година За да се включат с интерактивния театър, е належащо искащите да носят със себе си смарт телефон устройства и слушалки.

Нонумент 2.0  е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от особено записан аудиофайл, който всеки фен слуша независимо със слушалки, участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на (НЕ)паметника и получават покана  да се включат в осъществяване на нормални, ежедневни жестове или огромни групови хореографии. 

От 2002 година немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микелсен създава по този начин наречените „ краткотрайни обстановки “ и вкарва понятието “радиобалет ”, които предизвикат публиката да работи като колектив, създаващ видимо спонтанни обстановки в най-вече обществени пространства като жп гари или търговски центрове. 

LIGNA работи доста интензивно с българските актьори Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, с помощта на които тази характерна театрална хармония е пренесена и в българската театрална процедура. Досега взаимно те са работили по радиобалетите “Тайно радио ” в софийския България Мол, “Опиянение и яд - проучвания върху властническия темперамент ”, разкрил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и показан на повече от 10 интернационалните фестивала, както и Нонумент-перформативен метод към Бузлуджа ” през 2019 година, получил националната премия ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс ” през 2020 година.

РАДИОБАЛЕТ НОНУМЕНТ 2.0
Продукция: Информбюро и ДКТ “Васил Друмев ”-Шумен

С гласовете на: Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева - ДКТ " Васил Друмев " -Шумен

Концепция и постановка: Стефан А. Щерев и LIGNA - Оле Фрам, Торстен Микаелсен,Михаел Хюнерс

Текст и драматургия: LIGNA -Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс

Музика и саундскейп: Емилиян Гацов -Елби

Превод от британски: Стефан А. Щерев

Мениджър продукция: Албена Тагарева

Архив, цифровизация и документи: Маргарита Доровска

Комуникация: Яна Петковска

Графичен дизайн: Студио Луноход, Теодора Симова

Нонумент 2.0 е копродукция сред Информбюро и Драматично-куклен спектакъл ‘Васил Друмев ”, Шумен

Проектът се реализира с поддръжката на Министерството на културата, Национален Фонд “Култура ”, Гьоте-институт България, „ Фрапорт Туин Стар “-концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.

Нонумент 2.0 е част от плана „ Life Long Burning – за устойчива екосистема на актуалния танц в Европа “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Творческа Европа “ на Европейския съюз
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР