Радиоастрономическият телескоп АЛМА (ALMA) предостави първите подробни изображения на водни

...
Радиоастрономическият телескоп АЛМА (ALMA) предостави първите подробни изображения на водни
Коментари Харесай

Телескоп наблюдава за първи път океан от водни пари около звезда

Радиоастрономическият телескоп АЛМА (ALMA) даде първите подробни изображения на водни молекули в диска, където могат да се родят планети от доста младата звезда HL Телец (HL Tauri) , съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на проучване, оповестено в сп. " Нейчър астронъми ".

" Никога не съм си представял, че можем да получим изображение на океан от водна пара в самия район, където е евентуално да се образува планета ", споделя Стефано Фачини, астроном от Миланския университет и водещ създател на проучването. 

Разположена в съзвездието Телец и доста покрай Земята - " единствено " на 450 светлинни години, два пъти по-масивната от Слънцето звезда HL Телец от дълго време е в полезрението на земни и галактически телескопи .

Причината е, че нейната непосредственост и младост - най-вече един милион години, оферират невероятна панорама към протопланетния й диск. Това е масата от газ и прахуляк към звезда, която разрешава образуването на планети. 

Според теоретичните модели този развой на образуване е изключително плодотворен на характерно място на диска - линията на леда. Това е мястото, където водата, която е под формата на пара наоколо до звездата, минава в твърдо положение при охлаждането си. Благодарение на леда, който ги покрива, зрънцата прахуляк коагулират по-лесно между тях. 

От 2014 година телескопът АЛМА дава неповторими изображения на протопланетния диск, на които се виждат редуващи се светли пръстени и тъмни бразди. Смята се, че последните издават съществуването на зародиши на планети, които се образуват посредством натрупването на прахуляк.   

Изследването напомня, че други принадлежности са разкрили вода към HL Телец, само че с прекомерно ниска разграничителна дарба, с цел да се очертае тъкмо линията на леда. От своята огромна надморска височина - над 5000 метра в чилийската пустиня Атакама, радиотелескопът на Европейската южна обсерватория (ESO) е първият, който дефинира тази граница.  

Учените означават още, че към днешна АЛМА е единственото оборудване, способно да позволи пространствено съществуването на вода в леден планетообразуващ диск.

Радиотелескопът е разкрил еквивалента на най-малко три пъти по-голямо количеството вода от  съдържащото се във всички океани на Земята. Откритието освен това е направено в регион, който се намира относително покрай звездата, с радиус, равняващ се на 17 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето.  

Вероятно още по-значимо, съгласно Фачини, е откриването на водна пара на разнообразни дистанции от звездата, в това число в пространство, където в сегашния миг е допустимо да се образува планета. 

Според изчисленията на друга обсерватория за образуването й не липса суровина - масата на наличния прахуляк се равнява на тринадесет пъти тази на Земята.

Изследването затова ще покаже по какъв начин съществуването на вода може да повлияе на развиването на една планетарна система, както е било преди 4,5 милиарда години в нашата лична Слънчева система, отбелязва Фачини.

Въпреки това, разбирането на механизма на образуване на планетите от Слънчевата система остава ненапълно.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР