Радиоактивната вода от АЕЦ Фукушима трябва да бъде изпусната в

...
Радиоактивната вода от АЕЦ Фукушима трябва да бъде изпусната в
Коментари Харесай

Японски експерти препоръчват радиоактивната вода от „Фукушима” да бъде изпусната в океана

Радиоактивната вода от АЕЦ " Фукушима " би трябвало да бъде изпусната в океана.

Експертна комисия, която поучава държавното управление на Япония какво да прави с радиоактивната вода от унищожената атомна централа, е предложила да бъде изпусната в океана, осведоми " Ройтерс ".

Това противоречиво решение евентуално ще тормози прилежащите на Япония страни.

Комисията, която е към Министерството на промишлеността, е достигнала до умозаключение, откакто свела разновидностите до два: да се изпусне водата в Тихия океан или да се остави да се изпари. Експертите са избрали първия вид. На базата на практики в предишното най-вероятно държавното управление ще одобри рекомендацията.

Един от главните проблеми след повредата е по какъв начин да се почисти радиоактивната вода от централата.

Съседна Южна Корея забрани вноса на морска храна от региона на японската нуклеарна централа. Миналата година Сеул привика представител на японското посолство, с цел да изиска пояснение по какъв начин има намерение Токио да се оправи със инфектираната вода.

През 2018 година Tokyo Electric се извини след признанието си, че филтриращите системи не са съумели да отстранен всичкия рисков материал от водата. Но възнамерява да отстрани всички радиоактивни частици от водата с изключение на тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който мъчно може да се отдели и се счита за релативно безопасен.

В съпоставяне с изпарението изпускането в океана може да бъде реализирано по-безопасно, предлага комисията, като акцентира, че това е общоприета процедура по света, където централите изпускат водата в моретата и океаните, която съдържа тритий. Препоръката би трябвало да бъде доказана от ръководителя на комисията и да бъде предадена на държавното управление.

Tokyo Electric или Tepco е събрала близо 1,2 милиона тона инфектирана вода от разрушената централа при опустошителното земетресение и цунами през 2011 година Водата е съхранявана в големи резервоари. Операторът предизвестява, че резервоарите ще бъдат претъпкани до 2022 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР